Suoraan sisältöön

Työterveys koordinoi työttömien hoitoketjua Keski-Suomessa

22.8.2018

– Palaveri oli minua varten. Koin, että minua kuunneltiin ensimmäistä kertaa, kertoo Abdelaziz Kharchouf kokemuksiaan työkykyarvioinnista työterveyshuollossa.

– Tämä oli ensimmäinen, mutta suuri askel minun hoidossani ja kuntoutuksessani.

Kharchoufin kokemukset liittyvät Keski-Suomessa meneillään olevaan kokeiluun, jossa työterveyshuollon palveluita integroidaan perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon kanssa. Samalla potilaat pyritään saamaan viiveettömästi hoitoon ja kuntoutukseen.  Keskeistä kokeilussa on asiakkaan palveluiden koordinointi ja niiden toteutumisen seuranta. Abdelaziz pääsi kokeiluun mukaan syksyllä 2017 ja on tyytyväinen.

Opettajasta työttömäksi

Abdelaziz Kharchouf (58), muutti Marokosta Suomeen 22 vuotta sitten. Hän opiskeli suomen kielen ja hankki aineenopettajan pätevyyden islamin opetukseen ja arabian kieleen. Hän tuli Jyväskylän seudulla opettaessaan monessa koulussa tutuksi.  Selittämättömät selkäkivut alkoivat kuitenkin kymmenen vuotta sitten ja kuusi vuotta sitten hän joutui jäämään pois töistä. Siitä lähtien hän on ollut työttömänä. Aiemmin hänen kipujaan lievennettiin lähinnä voimakkailla särkylääkkeillä. Liikkumiseensa Abdelaziz tarvitsee keppiä.

Hoitoa ja kuntoutusta yhteistyössä

Keski-Suomen Saumaton hoitoketju ja kuntoutuspolku työikäiselle -hankkeessa selvitetään, voidaanko työkyvyssään tukea tarvitsevia hoitaa ja kuntouttaa nykyistä paremmin palveluiden koordinoinnilla, jossa perusterveydenhuolto, työterveyshuolto, erikoissairaanhoito, kuntoutus, Kela ja TE-toimisto yhdessä auttavat asiakasta. Työterveyshoitaja koordinoi palveluita niin, että asiakas saa tarvitsemansa hoidon, kuntoutuksen ja avun oikeaan aikaan. Tavoitteena on asiakkaiden palautuminen työkykyisiksi. Kokeilussa on mukana 30 työtöntä työnhakijaa Jyväskylän seudulta. Kaikilla heillä on selkävaiva.

Työterveyshoitaja koordinoi palveluita

Satu Kuusamo on työttömien hoidon ja kuntoutuksen koordinaattori Keski-Suomessa.

Satu Kuusamo on kokeilussa olevien työttömien työterveyshoitaja Työterveys Aallossa Jyväskylässä. Satu koordinoi heille hoidot ja kuntoutuksen yhteistoimintaverkostossa.

– Asiakkaamme eivät työttömänä ollessaan ole käyttäneet työterveyspalveluita ja hyvin vähän muitakaan terveydenhuollon palveluita. Poikkeuksellista kokeilussa on työterveyspalveluiden tarjoaminen työttömille. Minun tehtäväni on koordinoida asiakkaan tarvitsemia palveluita, seurata niiden toteutumista ja tukea asiakasta hänen polullaan, kertoo Satu.

– Työterveydellä on paras asiantuntemus työelämään liittyvissä sairauksissa ja kuntoutuksessa. Siinä on yksi tämän kokeilun perusajatuksista. Siksi on luonnollista, että koordinaatio on meillä.

Asiakas saa nopeasti apua

Toimintamallin vahvuutena Satu Kuusamo pitää joustavaa tiedonsiirtoa toimijoiden välillä ja nopeaa apua asiakkaalle. Asiakasta auttavassa ydinryhmässä ovat työterveyshoitaja, työterveyslääkäri, työfysioterapeutti sekä TE-toimiston edustaja. Tarvittaessa käytettävissä ovat myös psykologin, kipupoliklinikan ja erikoissairaanhoidon palvelut. Satu koordinoi hoidon ja kuntoutuksen yhteisen näkemyksen pohjalta.

– Lähtöajatus on, että toimijoiden hyvällä yhteistyöllä ja palvelujen koordinoinnilla voitaisiin vähentää sairauspoissaoloja, parantaa työkykyä ja henkilökohtaista jaksamista.

Asiakkaalle oltava aikaa

Abdelaziz Kharchouf kertoo, että jo ensimmäinen kokoontuminen antoi hänelle paljon.

– Tärkeää on, että asiakasta kuunnellaan ja hänelle on aikaa. Tästä on ollut minulle psyykkisesti ja fyysisesti suuri apu. Satu on auttanut minua saamaan tarvitsemani palvelut.

Abdelaziz on käynyt työterveyshoitajan lisäksi työterveyslääkärillä ja fysioterapiassa, kipuja on kuitenkin edelleen. Hoidot ja tutkimukset jatkuvat. Seuraavaksi vuorossa on magneettikuvaus ja sen jälkeen kipupoliklinikka.

– Suurin toiveeni on, että saisin kivut pois ja sen jälkeen töitä.


Osatyökykyisille tie työelämään (OTE) -kärkihankkeen Polut hoitoon ja kuntoutukseen -projektissa on meneillään kuusi alueellista kokeilua. Keski-Suomen Saumaton hoitoketju ja kuntoutuspolku työikäiselle -hanke on yksi niistä.


Teksti ja kuva

Auvo Mäkinen


Simple Share Buttons