Suoraan sisältöön
Marja Hiissa ja Hannes Kortesalmi tekevät yritysyhteistyötä osatyökykyisten työllistämiseksi. Valokuvaaja Tuomas Hautamäki, Kuulu Oy
Marja Hiissa ja Hannes Kortesalmi tekevät yritysyhteistyötä osatyökykyisten työllistämiseksi. Valokuvaaja Tuomas Hautamäki, Kuulu Oy

Vipuvoimaa EU:lta Euroopan aluekehitysrahasto Vipuvoimaa EU:lta 2014-2020

Työtä erilaisille osaajille

Pohjois-Pohjanmaalla on tehty vilkkaasti yritysyhteisyötä osatyökykyisten työllistämiseksi. Yksi alueen työllistäjistä on Iin Autokeidas.

Pohjois-Pohjanmaan TE-toimiston alueella on tehty runsaasti yritysyhteisyötä osatyökykyisten työllistämiseksi. Lukuisat yritykset ovat kiinnostuneita palkkatuen mahdollisuudesta. Myös työolosuhteiden järjestelytuki ja työkokeilu kiinnostavat yrityksiä.

Alueen TE-toimisto järjesti yrittäjille suunnatun seminaarin ”Työurat pidemmiksi – kaikkien osaaminen käyttöön”. Seminaarissa käsiteltiin yrittäjien jaksamista, työhönvalmentajan antamaa tukea osatyökykyisten työllistymiseksi, työuriin liittyviä haasteita ja ammatillisen kuntoutuksen tarjoamia vaihtoehtoja. Seminaarissa kuultiin myös yrittäjän kokemuksia osatyökykyisten työllistämisestä sekä millaisia palveluita TE-toimiston tarjoaa osatyökykyisiä työllistäville yrittäjille.

Yritysyhteistyö käynnistyy aina joko työnhakijan tarpeesta työllistyä tai yrityksen tarpeista saada työntekijä. Tavoitteena on tietenkin se, että tarpeet kohtaisivat toisensa. Se on työkykykoordinaattorin työssä sekä antoisinta että haastavinta, koska jokainen työnhakija sekä hänet työllistävä yritys ovat erilaisia. Ratkaisut ja palvelut tulee räätälöidä aina tapauskohtaisesti.

Myönteinen asenne osatyökykyisten työllistämiseen

Pohjois-Pohjanmaan TE-toimiston ja Iin Autokeitaan yritysyhteistyö on sujunut mutkattomasti. Yhteistyötä tehdään eri palvelujen – työkokeilun, palkkatuen ja työolosuhteiden järjestelytuen – muodossa.

Iin Autokeidas on ollut mukana työllistämässä osatyökykyisiä jo noin viiden vuoden ajan. Hyvällä yhteistyöllä myös alueen erityisoppilaitosten kanssa on löydetty yhdessä järkeviä ratkaisuja.

Autokeitaalle on saatu osatyökykyisistä hyvää työvoimaa, jonka työpanos sopii juuri tietylle osa-alueelle. Myös asiakkaat ovat pitäneet arvokkaana sitä, että yritys tarjoaa kaikenlaisille työntekijöille mahdollisuuden olla töissä. Välillä osatyökykyisten työntekijöiden ohjaaminen työllistää muuta henkilöstöä ja esimiehiä enemmän kuin muiden työntekijöiden ohjaaminen, mutta osatyökykyisten työpanos on vastaavasti auttanut useissa arjen työaskareissa. Myös yrityksen henkilökunta on jo tottunut toimintaan.

Pääsääntöisesti työskentely tapahtuu normaaleissa työolosuhteissa eikä yrityksessä ole tehty mitään merkittäviä muutostöitä. Osatyökykyisen työhönvalmentajana toimii aina lähin esimies tai päällikkö, ja jokainen työntekijä huolehtii omalta osaltaan työnohjauksesta.

Palkkatuella on ollut todella iso merkitys siihen, että työllistyminen on ylipäätään ollut mahdollista, vaikka palkkatukipäätökset ovat olleet välillä valitettavan hitaita käsittelyn osalta.

Hyvät kokemukset kannustavat eteenpäin

Yrityksen kokemukset työkokeilusta niin osatyökykyisten kuin muunkin henkilökunnan osalta ovat olleet hyviä. Myös muu henkilökunta on ollut työkokeilussa pitkän poissaolon tai muuttuneen terveydentilan takia, ja työkokeilu on joka kerta todettu hyväksi ja turvalliseksi ratkaisuksi töihin paluuseen.

Osatyökykyisten työllistymisellä on suuri merkitys työllistyjälle itselleen, hänet työllistävälle yritykselle sekä koko yhteiskunnalle. Jokaisen osatyökykyisen osatyökykyisyys on yksilöllistä, ja jokaisella heistä on vielä paljon annettavaa työelämälle.


Marja Hiissa

Työkykykoordinaattori
Pohjois-Pohjanmaan TE-toimisto

Hannes Kortesalmi
Liikenneasemapäällikkö
Iin Autokeidas

Kiinnostuitko työllistämisestä? Voisiko sinunkin yrityksesi olla mukana tarjoamassa työtä? Ota yhteyttä oman paikkakuntasi TE-toimiston työkykykoordinaattoriin tai yritysasiantuntijoihin.

Työkokeilun tarjoaminen auttaa sinua työnantajana

sydän-ikoni

Tutustut työkokeilijaan

suurennuslasi-ikoni

Voit löytää potentiaalisen työntekijän

sydän-ikoni-2

Henkilön palkkaamiseen voit hakea palkkatukea

Jaa tarina:

Simple Share Buttons