Suoraan sisältöön
Valokuvaaja: Kasper Garam, Kuulu Oy
Carita Untisen työtehtäviin Villa Andantessa kuuluvat myös avustavat keittiötehtävät. Valokuvaaja: Kasper Garam, Kuulu Oy

Vipuvoimaa EU:lta Euroopan aluekehitysrahasto Vipuvoimaa EU:lta 2014-2020

Työntekoa hoiva-alalla

Hoiva Mehiläisen hoivakodissa Villa Andantessa työskentelee lukuisia osatyökykyisiä. Myönteinen asenne ja halu tehdä töitä auttavat onnistumisessa.

Hoiva Mehiläinen tuottaa asumispalveluita ikääntyneille, mielenterveyskuntoutujille ja vammaisille, ja hoivakodeissa eri puolella Suomea tarjotaan töitä myös useille osatyökykyisille.

– Olen toiminut yksikön johtajana Villa Andantessa reilut kolme vuotta, ja meillä on ollut koko ajan työkokeilijoita erilaisissa avustavissa työtehtävissä, kertoo Espoossa sijaitsevan yksikön johtaja Pauliina Rantanen.

Myös Carita Untinen oli Villa Andantessa ensin työkokeilussa hoitoapulaisen tehtävässä tutustumassa alaan ja yksikön toimintaan, kunnes aloitti kesäkuun alussa oppisopimuksella.

– Nyt työskentelen täällä palkkatuella ja opiskelen samalla hoiva-avustajaksi, kertoo Carita tyytyväisenä.

Osatyökykyisille tarjolla avustavia työtehtäviä

Hoiva Mehiläisen hoivakodeissa työskennellään moniammatillisessa työyhteisössä.

– Meillä on paljon avustavaa henkilökuntaa, ja osatyökykyiset hoitavat muun muassa astia- ja pyykkihuoltoa, siivoustyötä sekä avustavia keittiötehtäviä, kertoo Rantanen.

Caritan työtehtäviin kuuluu auttaa asukkaita suoriutumaan päivittäisissä toiminnoissa:

– Teen aamuvuoroja ja avustan asukkaita pukeutumisessa, peseytymisessä, ruokailussa, pyykinpesussa ja siivouksessa. Lisäksi ulkoilemme ja juttelemme yhdessä. Parasta työssäni on se, että näen asukkaiden kasvoilla tyytyväisen ilmeen, kun kaikki on hyvin, kertoo Carita.

Caritalla on perustutkinto hotelli-, ravintola- ja suurtalousalalta ja aiempaa työkokemusta niin keittiöpuolelta, siivoustöistä kuin kassaltakin.

– Uudet asiat ja tehtävät ovat minulle haastavia, mutta työpäivät kuluvat täällä nopeasti, kun on mielekästä tekemistä. Ilman työkokeilua en olisi ikinä lähtenyt suorittamaan palkkatuetulla oppisopimuksella hoiva-avustajakoulua, kiittelee Carita.

Win-win-tilanne työntekijälle ja työnantajalle

Mehiläisen perustehtävänä on Pauliina Rantasen mukaan luoda yhdessä parempaa terveyttä ja hyvinvointia Suomeen, joten osatyökykyisten työllistäminen sopii ajatukseen paremmin kuin hyvin.

– Huolehdimme työnantajana myös henkilöstömme työhyvinvoinnista ja jaksamisesta räätälöimällä työtehtäviä esimerkiksi pitkän poissaolon jälkeen.

Työkokeilijat ovat Rantasen mielestä rikastaneet työyhteisön arkea, ja kokemukset niin työkokeilusta kuin palkkatuestakin ovat olleet pääosin myönteisiä.

– Välillä on ollut haasteita löytää motivoituneita työntekijöitä, jotka ovat valmiita sitoutumaan työhön ja työpaikan sääntöihin. Mutta onneksi heitä on löytynyt – kuten vaikkapa Carita.

Carita kiitteleekin kilvan Villa Andantea:

– Asukkaat ja työkaverit ovat mahtavia, työnohjaajani ovat todella hyviä ja johtaja on huippu. Työnteko vie nyt suurimman osan päivästäni, joten kai se on nyt elämäni tärkeimpiä asioita. Ainakin sosiaalinen elämäni on herännyt henkiin työpaikan myötä, summaa Carita.

Pauliina Rantasen mielestä asenne ja halu tehdä työtä on tärkeintä, koska osaaminen lisääntyy koko ajan työtä tehdessä.

– Parasta on ollut se, kun olemme saaneet hyvän työntekijän ja työntekijä on saanut itselleen mielekästä työtä, summaa Pauliina Rantanen.

Kirjoittaja: Titta Vilpa, Kuulu Oy

Kiinnostuitko työllistämisestä? Voisiko sinunkin yrityksesi olla mukana tarjoamassa työtä? Ota yhteyttä oman paikkakuntasi TE-toimiston työkykykoordinaattoriin tai yritysasiantuntijoihin.

Työkokeilun tarjoaminen auttaa sinua työnantajana

sydän-ikoni

Tutustut työkokeilijaan

sydän-ikoni-2

Voit löytää potentiaalisen työntekijän

suurennuslasi-ikoni

Henkilön palkkaamiseen voit hakea palkkatukea

Jaa tarina:

Simple Share Buttons