Suoraan sisältöön
Pauliina Hekkala ja Hannes Kortesalmi korostavat selkeiden työohjeiden ja avoimen palautteen merkitystä. Valokuvaaja: Mikko-Pekka Karlin, Kuulu Oy

Vipuvoimaa EU:lta Euroopan aluekehitysrahasto Vipuvoimaa EU:lta 2014-2020

Töitä pohjoisen keitaassa

Iin Autokeidas tarjoaa osatyökyisille työntekijöille töitä kaupan, ravintolan ja pikaruokaketjun alalta.

– Koen tärkeäksi, että voimme työllistää monenlaisia osaajia. Olemme saaneet myös asiakkailtamme hyvää palautetta siitä, että annamme erilaisille työntekijöille mahdollisuuden olla meillä töissä, kertoo Iin Autokeitaan liikenneasemapäällikkö Hannes Kortesalmi.

Iin Autokeidas on tehnyt aktiivista yhteistyötä Ammattiopisto Luovin kanssa viitisen vuotta osatyökykyisten opiskelijoiden työllistämiseksi. Luovi on valtakunnallisesti toimiva ammatillinen erityisoppilaitos, jonka koulutustarjontaan kuuluvat valmentava koulutus sekä ammatillinen tutkintokoulutus.

– Autokeitaalla oli aiemmin Luovin Linnapuoti-myymälä sekä todella vilkasta harjoitteluyhteistyötä. Nykyään pyrimme ottamaan harjoitteluun ravintolan, kaupan ja Hesburgerin puolelle varsinkin oman alueen opiskelijoita, Kortesalmi kertoo.

Kortesalmi kiittelee yhteistyötä Luovin kanssa:

– Saimme Luovilta hyvät ohjeistukset siihen, millaisia erilaisia mahdollisuuksia on olemassa ja miten voimme työllistää osatyökykyisiä. Vuosien aikana monet erilaiset työtilanteet ja työntekijät ovatkin tulleet tutuiksi, Kortesalmi kertoo.

Kuorman purussa tuotteet tutuiksi

Pauliina Hekkala on työskennellyt Autokeitaalla reilun vuoden verran. Hän löysi työpaikan opintoihinsa liittyvien työharjoittelujen kautta.

– Opiskelin Luovilla kokiksi ja olin täällä harjoittelussa kahteen otteeseen. Kun valmistuin kokiksi, Hannes tarjosi minulle täältä töitä.

Lievästi kehitysvammainen Pauliina työskentelee Autokeitaalla tällä hetkellä kahtena päivänä viikossa, yleensä keskiviikkoisin ja torstaisin. Hänen työtehtäviinsä kuuluu pääasiallisesti kuormien purku.

– Puran teollisia kuormia eli kuivia elintarvikkeita, pakasteita ja kylmäkuormia kuten lihoja ja maitotuotteita omille paikoilleen. Kuormat tulevat yleensä aamuisin, joten työskentelen klo 7–13.

Pauliinan työhön kuuluu myös asiakaskohtaamisia:

– On myös mukavaa pystyä auttamaan asiakkaita, kun he kysyvät, löytyykö meiltä jotain tiettyä tuotetta, Pauliina jatkaa.

Työkaverit, työtehtävät ja työilmapiiri ovat iiläisen Pauliinan mieleen, ja töihin on aina kiva tulla.

– Työnteko tuntuu loistavalta! Voisin tehdä töitä enemmänkin, 20-vuotias Pauliina huudahtaa.

Perehdytyksen ja palautteen tärkeä merkitys

Osatyökykyiset hoitavat Iin Autokeitaalla kaikkia mahdollisia avustavia työtehtäviä, joita on ravintolan, kaupan ja Hesburgerin puolella.

– Olemme havainneet toimivaksi systeemiksi sen, että annamme heille kunnollisen perehdytyksen, selkeät työohjeet sekä rehtiä ja avointa palautetta työstä, listaa Kortesalmi.

Myös säännölliset työajat sekä tutut tehtävät ovat Kortesalmen mukaan auttaneet osatyökyisiä sopeutumaan työhönsä.

– He ovat todella reippaita työntekijöitä. Esimerkiksi kuormapäivinä saamme tuotteet nopeasti myyntiin, kun muu henkilökunta voi olla asiakaspalvelussa. Yhteistyössä työt sujuvat paremmin, summaa Hannes Kortesalmi.

Kirjoittaja: Titta Vilpa, Kuulu Oy

Kiinnostuitko työllistämisestä? Voisiko sinunkin yrityksesi olla mukana tarjoamassa työtä? Ota yhteyttä oman paikkakuntasi TE-toimiston työkykykoordinaattoriin tai yritysasiantuntijoihin.

Palkkatuki

sydän-ikoni

Taloudellinen tuki, jota TE-toimisto voi myöntää työnantajalle työttömän työnhakijan palkkauskustannuksiin.

sydän-ikoni-2

Palkkatukea voidaan myöntää toistaiseksi voimassa olevaan ja määräaikaiseen työsuhteeseen sekä oppisopimuskoulutukseen

suurennuslasi-ikoni

Mahdollista myöntää myös osa-aikaiseen työsuhteeseen, jos se edistää työnhakijan mahdollisuuksia työllistyä.

Jaa tarina:

Simple Share Buttons