Suoraan sisältöön
K-Market Vähä-Heikkilän kauppias Anni Puhakka ja Riikka Kosonen.
K-Market Vähä-Heikkilän kauppias Anni Puhakka ja Riikka Kosonen. Kuvaaja: Kim Kauppinen, Kuulu Oy

Vipuvoimaa EU:lta Euroopan aluekehitysrahasto Vipuvoimaa EU:lta 2014-2020

Töitä kaupan alalla

Turkulainen K-kauppias haluaa tarjota osatyökykyisille oppia ja onnistumisen kokemuksia.

– On upeaa huomata, kun työntekijä nauttii siitä, että saa olla mukana normaalissa työarjessa, toteaa K-kauppias Anni Puhakka.

Kolmea K-Marketia Turussa pyörittävä 37-vuotias Puhakka on palkannut yrityksiinsä osatyökykyisiä heti kauppiasuransa alusta lähtien eli vuodesta 2017.

– Minulta kysyttiin, ottaisinko työharjoittelijoita kauppaani. Olen aina pitänyt ajatuksesta, että kauppani ovat myös opetuskauppoja. Kun opetan asioita muille, tärkeä hiljainen tieto siirtyy eteenpäin, Puhakka jatkaa.

Harjoittelupaikkoja on auki K-Market Vähä-Heikkilässä, K-Market Kivikartiossa sekä K-Market Vasaramäessä ja työllistäminen on jatkuvaa tarpeen mukaan.

– Jos havaitsen jossakin harjoittelijassa potentiaalia enkä pysty palkkaamaan häntä itse, vinkkaan hänestä muille kauppiaille.

Virtaa asiakkaiden kohtaamisista

K-kauppiaan työpäivä alkaa jo aamukuudelta kotona, kun hän käy läpi kauppojen tilausehdotuksia ja sähköposteja. Kahdeksan aikaan hän vie tyttärensä kouluun ja menee kaupalle.

– Päiviini kuuluu niin henkilökunnan työn ohjaamista ja keskusteluita heidän kanssaan kuin tavarantoimittajien ja muiden sidosryhmien tapaamisiakin.

Kauppias pyrkii rytmittämään päivänsä niin, että hän keskittyy yhtenä päivänä esimerkiksi hyllytykseen ja tavaroiden esille laittamiseen ja toisena päivänä paperitöihin ja laskutuksiin.

– Vanhempani ovat olleet kauppiaita, joten voin sanoa, että kasvoin kaupan takahuoneessa. Urapolkuni piti mennä enemmän kauppatieteen maisterille paremmin soveltuvalle alalle, mutta veri veti yrittäjyyteen – enkä ole katunut tekemääni ratkaisua, Anni naurahtaa.

– Nautin työssäni onnistumisen tunteesta – niin omasta kuin työntekijöidenkin onnistumisista.

Monipuolisia kaupan alan työtehtäviä

Puhakan K-Marketeissa on tarjolla osatyökykyisille erilaisia kaupan alaan liittyviä töitä eli hyllytystä, logistisia suunnitelmia, tavaroiden vastaanottoa ja investointia sekä kassa- ja asiakaspalvelua.

– Aloitamme yksinkertaisista ja selkeistä töistä, jotka käymme läpi huolellisesti uuden työntekijän kanssa. Tämän jälkeen havainnoimme osatyökykyisen henkilön työntekoa ja seuraamme, miten hän suoriutuu annetuista työtehtävistä.

Jokaisen työntekijän kohdalla edetään Puhakan mukaan tapauskohtaisesti.

– Tarjolla on aina monipuolisia työtehtäviä ja haasteitakin, jos työntekijä on niihin kykenevä.

Harjoittelijoista saatu kokemus on ollut Puhakan mukaan vaihtelevaa.

– Viimeisin palkkaamani henkilö eli Riikka Kosonen on kuitenkin erittäin motivoitunut työhönsä, ja hänestä on tullut kauppaperheeni yksi jäsenistä.

Riikka aloitti työnsä työkokeilulla, jonka jälkeen hän työllistyi palkkatuella. Systeemi toimi kaikin puolin moitteettomasti. Kun kokeilu päättyi, Anni-kauppias ehdotti töiden jatkumista.

– Työsopimuksen allekirjoittaminen tuntui upealta, Riikka muistelee ja kiittelee, että joka aamu on kiva lähteä töihin, koska sekä asiakkaat että työkaverit ovat niin kivoja.

ADHD-diagnoosin omaava Riikka on Anni Puhakan mukaan hyvin oma-aloitteinen ja sanavalmis. Häntä viehättivät Riikassa tietynlainen rempseys ja iloisuus:

– Meillä synkkasi Riikan kanssa heti.

– K-Marketin väki on minulle kuin toinen perhe, jatkaa Riikka iloisena.

Työntekijän tarjoamia oivalluksia

Riikan työoloja on mukautettu niin, ettei hän tee tällä hetkellä kassatyötä, koska tietotekniikka ja kassan käsittely tuntuvat Riikasta haastavilta:

– Pidän eniten hyllytystyöstä. Antoisinta on nähdä oman työni hyvä jälki.

Töitä on nyt takana puolisen vuotta.

– Nyt, kun Riikka on meillä normaalissa työsuhteessa, on ollut ilo huomata, että hän on henkisestikin kasvanut huimasti. Hän on vastuuntuntoinen, huolehtii omista työvuoroistaan ja tekee työnsä asiallisesti, Anni kiittelee.

– Olen oppinut paljon K-Marketissa ollessani ja toivon, että saan jatkaa töitä siellä vielä pitkään, Riikka toteaa.

Suurin oivallus osatyökykyisiä työllistävän Anni Puhakan mukaan on ollut ehdottomasti se, mitä työllistyminen tekee ihmisen mielelle ja jaksamiselle:

– On ihana seurata, miten Riikka nauttii siitä, että on saanut oikean työpaikan, josta saa palkkaa. Hän tuo omintakeista eloa työilmapiiriimme.

Teksti: Titta Vilpa, Kuulu Oy

Kiinnostuitko työllistämisestä? Voisiko sinunkin yrityksesi olla mukana tarjoamassa työtä? Ota yhteyttä oman paikkakuntasi TE-toimiston työkykykoordinaattoriin tai yritysasiantuntijoihin.

Palkkatuki

sydän-ikoni

Taloudellinen tuki, jota TE-toimisto voi myöntää työnantajalle työttömän työnhakijan palkkauskustannuksiin.

suurennuslasi-ikoni

Palkkatukea voidaan myöntää toistaiseksi voimassa olevaan ja määräaikaiseen työsuhteeseen sekä oppisopimuskoulutukseen

sydän-ikoni-2

Mahdollista myöntää myös osa-aikaiseen työsuhteeseen, jos se edistää työnhakijan mahdollisuuksia työllistyä.

Jaa tarina:

Simple Share Buttons