Suoraan sisältöön
Fazer haluaa investoida suomalaiseen työhön ja näyttää esimerkkiä, miten työtä löytyy kaikenlaisille työntekijöille.
Kuvaaja: Kim Kauppinen, Kuulu Oy

Vipuvoimaa EU:lta Euroopan aluekehitysrahasto Vipuvoimaa EU:lta 2014-2020

Töitä kaikenlaisille työntekijöille

Fazer haluaa investoida suomalaiseen työhön ja näyttää esimerkkiä, miten työtä löytyy kaikenlaisille työntekijöille.

Fazer aloitti toimintansa pienestä konditorialeipomosta Helsingin Kluuvikadulta vuonna 1891, jolloin työntekijöitä oli vain muutamia. Vuoden 2017 lopussa Fazer työllisti yhteensä 15 478 henkilöä – joista Suomessa 6972 – ja haluaa näyttää esimerkkiä, miten yrityksestä löytyy töitä kaikenlaisille työntekijöille.

Fazerin visiona on luoda iloa ja hyvinvointia merkityksellisillä ruokakokemuksilla. Yrityksen arvoja ovat asiakaslähtöisyys, laadukkuus ja yhteistyö. Toiminnan perustana ovat asiakkaiden tarpeet, korkea laatutaso on tavoitteena kaikessa toiminnassa ja vahva yhteishenki sekä tiimityö mahdollistavat huippusuoritukset.

Vuoden 2018 rekrytointiteoksi valitun Fazerin 125 mahdollisuutta työelämään -hankkeen tavoitteena on ollut nimensä mukaisesti tarjota koulutusta ja työkokemusta 125:lle hankkeeseen osallistuneelle henkilölle.

– Hanke on toteutettu osana Suomi 100 -ohjelmaa, koska halusimme antaa lahjan 100-vuotiaalle Suomelle investoimalla nykyiseen työvoimatilanteeseen. Suomalainen työ ja ammattitaito ovat aina olleet vahvasti rakentamassa meitä ja yritystämme, toteaa Fazerin rekrytointipäällikkö Piia Rajakallio.

Vuonna 2016 alkaneen hankkeen yhtenä kohderyhmänä ovat olleet osatyökykyiset henkilöt. Lisäksi hankkeessa on ollut mukana myös maahanmuuttajia, nuoria työttömiä sekä pitkäaikaistyöttömiä. Hanke päättyy näillä näkymin tässä muodossaan helmikuussa 2019.

– Tavallaan hanke jatkuu siitäkin eteenpäin, koska haluamme työllistää hankkeessa mukana olleita myös jatkossa. Tavoitteenamme on tarjota jatkopolkuja 70 prosentille hankkeeseen osallistuneista, ja ainakin tähän asti olemme onnistuneet tavoitteessamme, iloitsee Rajakallio.

Töitä tuotannossa, myymäläleipomoissa tai ravintoloissa

Fazerilla tähän ohjelmaan osallistuneet osatyökykyiset ovat työllistyneet joko tuotannollisiin tehtäviin tai ravintolasektorille. Tuotannon puolen työt ovat olleet esimerkiksi linjatyöskentelyä, varastointia, pakkauskoneen ohjausta ja valvomista sekä tuotteiden laatikointia.

– Tuotannon työt aiheuttavat omat haasteensa osatyökykyisten työllistymiselle tiettyjen terveydellisten tekijöiden – esimerkiksi jauhopölyallergian tai melu- tai vuorotyön – johdosta. Muutamia sopivia henkilöitä on kuitenkin löytynyt sillekin puolelle, mutta ravintolasektorille työllistyminen on ollut hieman helpompaa, kertoo Rajakallio.

Työtehtävät määräytyvät myös henkilön taustasta riippuen, mutta ne ovat olleet pääasiassa avustavia tehtäviä, kuten astiahuoltoa, keittiöapulaisen tehtäviä, kuormien purkua ja asiakaspalvelua.

– Lähileipomoissa on lisäksi ollut esimerkiksi tuotteiden pussitusta ja esille laittamista sekä raaka-aineiden käsittelyä.

Ennakkoluulojen murentumista

Piia Rajakallion mukaan hankkeen alkuvaiheessa piti tehdä töitä sen eteen, että kaikki osapuolet saatiin luottamaan siihen, että hyvää työvoimaa löytyy.

– Myimme ajatuksen organisaation sisälle. On ollut hienoa huomata, että hankkeen edetessä olemme saaneet paljon palautetta siitä, miten taitavaa työvoimaa on löytynyt, kertoo Rajakallio.

Millaisia oivalluksia hanke on tarjonnut?

– Ehdottomasti suurin muutos on tapahtunut ennakkoluulojen murenemisessa. Monimuotoisuus on saanut lisää tilaa, ja olemme korjanneet käsitteitä ennakkoluuloistamme, kertoo kuusi vuotta talossa työskennellyt Rajakallio.

– Tämä on ollut itselle todellinen hyvän mielen ohjelma – enemmän kuin olisin osannut odottaakaan. Hankkeen aikana on tullut ihania kohtaamisia ja onnistumistarinoita, kun ihminen on löytänyt oman tarkoituksensa ja paikkansa yhteiskunnassa ja työelämässä, toteaa Piia Rajakallio hymyillen.

Teksti: Titta Vilpa, Kuulu Oy

Kiinnostuitko työllistämisestä? Voisiko sinunkin yrityksesi olla mukana tarjoamassa työtä? Ota yhteyttä oman paikkakuntasi TE-toimiston työkykykoordinaattoriin tai yritysasiantuntijoihin.

RekryKoulutus on hyvä vaihtoehto, jos et löydä työnantajana ammattitaitoisia työntekijöitä

sydän-ikoni

koulutus räätälöidään yrityksen tarpeisiin

sydän-ikoni-2

koulutus kestää pääsääntöisesti 3–9 kuukautta

suurennuslasi-ikoni

koulutus antaa opiskelijoille pätevyyden tiettyyn ammattiin tai työtehtävään

Jaa tarina:

Simple Share Buttons