Suoraan sisältöön
Lamicanin operatiivinen johtaja Tanja Väisänen ja työntekijä Timo Tolonen kertovat miten Timo työllistyi yritykseen työkokeilun kautta.
Timo Tolonen ja Tanja Väisänen. Kuvaaja Ville Pohjonen, Kuulu Oy

Vipuvoimaa EU:lta Euroopan aluekehitysrahasto Vipuvoimaa EU:lta 2014-2020

Osaava ja motivoitunut asiantuntija

Kuulo- ja tasapaino-ongelmien kanssa elävä Timo Tolonen on löytänyt paikkansa valkeakoskelaisesta Lamican International Oy:stä. Koko työyhteisö iloitsee uudesta työkaveristaan.

– Timon työllistäminen sai alkunsa kunnossapitoasentajan rekrytoinnista, johon olimme käyttäneet paljon aikaa kuitenkaan onnistumatta löytämään sopivaa työntekijää, aloittaa Lamican International Oy:n operatiivinen johtaja Tanja Väisänen.

Rekrytointiin osallistunut Timo Tolonen oli Väisäsen mukaan kyllä erottunut alkuperäisten hakijoiden joukosta, mutta ei tullut heti valituksi.

– Timo kertoi avoimesti mahdollisista haasteistaan työssä jaksamisen suhteen, joten se sai meidät aluksi pohtimaan hänen valintaansa. Hän oli kuitenkin jäänyt mieleemme. Olin tavannut aiemmin Pirkanmaan TE-toimiston väkeä, joten päätin selvittää, voisimmeko hyödyntää työkokeilua Timon kanssa, kertoo Väisänen.

Kun työkykykoordinaattori Ilkka Rantanen vahvisti asian onnistuvan, porukka tapasi ja alkoi suunnitella yhdessä tulevaa. Työkokeilupaperit aseptisia nestepakkauskoneita ja pakkausmateriaaleja valmistavassa yrityksessä allekirjoitettiin kesäkuussa 2018.

– Työpaikka ja työtehtävät tuntuivat mielekkäiltä, ja yhteisö otti minut heti vastaan yhtenä työntekijöistä, kiittelee Timo.

Työkokeilun kautta vakiduuniin

Akustikusneurinooman eli kuulohermokasvaimen leikkauksen jälkeen tulleiden harmien kanssa elävä Timo oli puoli vuotta työkokeilussa Lamican International Oy:ssa, jonka jälkeen hänet vakinaistettiin tammikuussa 2019.

– Diagnoosini takia en kuule oikealla korvalla eikä oikean korvan tasapainoelin toimi. En siis tiedä, mistä suunnasta ääni kuuluu. Myös hämärissä ja ennestään tuntemattomissa paikoissa kulkeminen on epävarmaa, kertoo Timo.

Lisäksi Timon oikea puoli kasvoista on halvaantunut, hänellä on heikompi toimintavoima oikeassa kädessä sekä polvien kulumat.

– Vuonna 2018 tehty selkärankakanavan avarrusleikkaus paransi toimintakykyäni niin, että uskalsin ylipäätään jälleen hakea teollisuuteen töihin, kertoo Timo.

Vaivoista huolimatta Timon työtehtävät hoituivat Tanja Väisäsen mukaan kunnialla:

– Työkokeilu osoitti meille, että Timo on täysin kykenevä hoitamaan tehtävänsä. Saimme motivoituneen, ahkeran ja positiivisen työkaverin, joka sopii porukkaamme.

Monipuolisia työtehtäviä

Timo Tolosen työtehtäviin Lamicanilla kuuluvat muun muassa varaston hallinta, ostotarjousten tilaukset ja vastaanotto sekä erilaiset sähkösuunnittelutehtävät ja -asennukset.

– Lisäksi työpöydälleni kuuluvat huolto- ja tuotantotukitehtävät loppukäyttäjille, jotka ovat aina ulkomailla. Työhoni kuuluu siis myös matkustamista, kertoo Timo.

Timon työllistäminen on vaatinut yrityksessä muutamia työolojen mukautuksia ja esimerkiksi kuulemiseen liittyviä haasteita on käyty yhdessä läpi.

– Koska työyhteisö tuntee nyt rajoitukseni, olemme oppineet toimimaan yhdessä. Joskus joudun kysymään asiaa uudestaan tai tekemään asennus- tai huoltotöitä poikkeavassa asennossa kuten lattialla maaten enkä kyykyssä, Timo kertoo.

Ne kaikki ovat Tanja Väisäsen mukaan kuitenkin pikkuseikkoja:

– Nyt kun Timo on vakituinen työntekijä, haluamme keskittyä hänen vahvuuksiinsa, joita on paljon, korostaa operatiivinen johtaja hymyillen.

Oivalluksia ja onnistumisia

Työkokeilu on Tanja Väisäsen mukaan ollut työnantajalle hieno ja turvallinen tapa rekrytoida. Työnantaja pääsee tutustumaan ja kouluttamaan työntekijää puolen vuoden ajan, jonka jälkeen työntekijä voi aloittaa työt itsenäisesti heti.

– Haasteena on ainoastaan se, ettei aina valitettavasti ole mahdollisuutta tarjota vakituista työpaikkaa.

Työntekijälle työkokeilu on hyvä mahdollisuus tutustua rauhassa uuteen työhönsä, työnantajaansa sekä kollegoihinsa.

– Oma työkokeiluni onnistui varmasti hyvin myös siksi, että yrityksen työtehtävät olivat osittain tuttuja. Jos työttömyys osatyökykyisenä on jatkunut tosi pitkään, saattaa ajatusmalli muuttua siihen suuntaan, että töihin hakeminen jännittää ja töissä pärjääminen mietityttää, muistuttaa Timo.

Uutta oppia koko työyhteisölle

Timon haasteet kuulon suhteen ovat saanut Tanja Väisäsen mukaan yrityksessä aikaan sen, ettei kukaan enää puhu palavereissa toisen sanojen päälle. Yrityksessä on myös opittu ottamaan paremmin toisia huomioon arjen eri tilanteissa.

– Olen onnellinen siitä, että saimme Timon osaksi Lamicanin tiimiä. Meillä on osaava, ahkera ja inhimillinen uusi työkaveri, josta koko työyhteisömme iloitsee, kiittelee Tanja.

Väisäsen mukaan Timon tapauksesta on opittu, että työkokeilu on loistava tapa löytää täydellinen työntekijä yrityksen tarpeisiin. Yritys aikoo jatkossakin käyttää työkokeilua suunnitellessaan henkilöstön rekrytointeja.

– Osatyökykyiselle sopivan työn tekeminen on parasta kuntoutusta ja terapiaa, jos asenne on kunnossa ja jaksaa yrittää omien voimiensa rajoissa. Näin tapahtui minun kohdallani, toteaa Timo iloisena.

– On ihailtavaa, miten hienosti Timo on oppinut tulemaan toimeen sairautensa kanssa. Olen iloinen myös siitä, miten Timon myönteisyys tuo positiivista energiaa koko työyhteisöömme, summaa Tanja.

Teksti: Titta Vilpa, Kuulu Oy

Kiinnostuitko työllistämisestä? Voisiko sinunkin yrityksesi olla mukana tarjoamassa työtä? Ota yhteyttä oman paikkakuntasi TE-toimiston työkykykoordinaattoriin tai yritysasiantuntijoihin.

Työkokeilun tarjoaminen auttaa sinua työnantajana

sydän-ikoni

Tutustut työkokeilijaan

suurennuslasi-ikoni

Voit löytää potentiaalisen työntekijän

sydän-ikoni-2

Henkilön palkkaamiseen voit hakea palkkatukea

Jaa tarina:

Simple Share Buttons