Suoraan sisältöön
Annapura Oy:n toimitusjohtaja Ari-Pekka Saarelan päätavoitteena on näkövammaisten ja osatyökykyisten työllistäminen.
Kuvaaja: Ville Pohjonen, Kuulu Oy

Vipuvoimaa EU:lta Euroopan aluekehitysrahasto Vipuvoimaa EU:lta 2014-2020

Näkövammaisten työllistäjä

Annanpura Oy:n päätavoitteena on uramahdollisuuksien tarjoaminen näkövammaisille ja muille osatyökykyisille.

Annanpura Oy on Näkövammaisten liitto ry:n omistama yhteiskunnallinen yritys, joka tarjoaa verkkopalveluiden saavutettavuustestausta ja konsultointia sekä tutkimusaineistojen litterointeja.

– Suurin osa asiakkaistamme on vakiasiakkaita, mutta teemme paljon myös erilaisia lyhyempiä projekteja eri organisaatioille, kertoo Annanpura Oy:n toimitusjohtaja Ari-Pekka Saarela. Saarela kokee, että yritys pystyy työllään muuttamaan asenteita.

Yritys työllistää yhteensä 17 vaikeasti heikkonäköistä tai sokeaa henkilöä. Osa on ollut syntymästään saakka vaikeasti näkövammainen tai sokea, kun osa on menettänyt näkönsä vasta aikuisiällä.

– Meillä on töissä 20–60-vuotiaita naisia ja miehiä, joilla on hyvin erilaisia taustoja ja diagnooseja. Itse olen työskennellyt näkövammaisjärjestössä vuodesta 2007 ja Annanpurassa vuodesta 2010. En pystynyt enää jatkamaan työtäni markkinointiviestinnän parissa, koska sairastin etenevää silmäsairautta, kertoo Saarela.

Tavoitteena lisää työpaikkoja

Annanpuran päätavoitteena on uramahdollisuuksien tarjoaminen näkövammaisille ja visiona on tulla johtavaksi palveluntarjoajaksi omilla palvelusektoreillaan. Miten tavoitteet ja visio ovat toteutuneet?

– Mielestäni aika hyvin, koska olemme Suomessa kolmen suurimman yrityksen joukossa litteroinnissa ja edelläkävijä saavutettavuudessa. Uskaltaisin sanoa, että olemme uranuurtajia tällä alalla, koska olemme aloittaneet sekä litterointibisneksen että saavutettavuustestaukseen liittyvän yritystoiminnan Suomessa, toteaa Saarela.

Yrityksen toiveena on toki pystyä työllistämään lisää näkövammaisia ja myös muita osatyökykyisiä. Sopivien työntekijöiden löytäminen on Saarelan mukaan välillä hieman haastavaa. Yhteistyö Näkövammaisten liiton, eri ELY-keskusten ja TE-toimistojen sekä Näkövammaisten ammattiopiston kanssa on tuonut yritykselle kuitenkin uusia harjoittelijoita ja työntekijöitä.

– Työsuhteemme ovat alkaneet pääosin työkokeiluna, joka on meillä paitsi työn kokeilua, myös työhön koulutusta. Työkokeilussa tehdään pääosin harjoitustöitä ja sen aikana tulisi päästä vaadittavaan työnlaatuun ja -tehoon.

Yritys käyttää TE-toimiston palkkatukea työllistämisen tueksi.

– Kaikki työntekijämme on näkövammaisia, ja kaikilla muilla paitsi minulla eli yrityksen toimitusjohtajalla on käytössään palkkatuki. Vaikka näkövammainen olisi omassa työssään kuinka osaava, työ on kuitenkin kuormittavampaa ja hitaampaa kuin näkevällä, muistuttaa Saarela.

Uusia liikeideoita

Litteroinnissa vallitsee Ari-Pekka Saarelan mukaan tänä päivänä kova kilpailu, mutta tyytyväisiä asiakkaita on riittänyt.

– Voin laskea yhden käden sormilla kymmenvuotisen historiamme aikana saamamme reklamaatiot. Meidän täytyy totta kai tuottaa ihan yhtä hyviä palveluita kuin muidenkin eli emme saa asiakkailta mitään anteeksi, mutta varmaankin jotkut asiakkaat kokevat bonuksena, että he työllistävät samalla näkövammaisia.

Annanpurassa kehitetään myös koko ajan jotain uutta liiketoimintaa, uusimpana elämystapahtumat, jotka tapahtuvat täysin pimeässä.

– Meillä on esimerkiksi tapahtuma, jossa tuomme tilaan viidakon ääniä ja tuoksuja ja ihmiset pääsevät soittamaan sinne Djembe-rumpuja. Ihmisillä, jotka eivät ole ikinä ennen soittaneet, on yleensä hirveä kynnys alkaa soittaa, mutta tilassa, jossa ei nähdä kuka soittaa, kynnystä ei enää olekaan, kertoo Saarela.

Myös muita elämystapahtumia pimeässä on suunnitteilla.

– Yksi taito, mitä pimeässä voimme opettaa, on aktiivisen kuuntelemisen taito. On jännittävä huomata, miten auktoriteetit ja ryhmädynamiikka muuttuvat, kun ihmiset eivät näekään enää mitään. Koenkin, että pystymme työllämme muuttamaan asenteita, toteaa Saarela hymyillen.

Katso Annanpuran Codebusters-video

Kirjoittaja: Titta Vilpa, Kuulu Oy

Kiinnostuitko työllistämisestä? Voisiko sinunkin yrityksesi olla mukana tarjoamassa työtä? Ota yhteyttä oman paikkakuntasi TE-toimiston työkykykoordinaattoriin tai yritysasiantuntijoihin.

Annanpura on työllään ansainnut suomalaisen työn liiton yhteiskunnallisen yrityksen merkin

Myöntämisen kriteerejä ovat:

sydän-ikoni

Yhteiskunnallisen hyvän tuottaminen ja vastuullinen liiketoiminta

sydän-ikoni-2

Suurin osa voitoista käytetään yhteiskunnallisen hyvän tuottamiseen

suurennuslasi-ikoni

Liiketoiminnan avoimuus ja läpinäkyvyys

Jaa tarina:

Simple Share Buttons