Suoraan sisältöön
Kirsi Pusin rekrytoi Anniina Toppisen hänen nykyiseen tehtäväänsä ja on tyytyväinen tekemäänsä rekrytointiin. Valokuvaaja: Kim Kauppinen, Kuulu Oy

Vipuvoimaa EU:lta Euroopan aluekehitysrahasto Vipuvoimaa EU:lta 2014-2020

Keittiöalan tehtäviä tarjolla

Sodexon ravintoloiden keittiöistä Helsingistä on löytynyt töitä myös osatyökykyisille työntekijöille. Kokemukset ovat olleet myönteisiä puolin ja toisin.

– Kokemuksemme osatyökykyisten työllistämisestä ovat olleet tosi hyviä. Ensimmäinen työllistettäväni on nyt vakituinen työntekijämme, kertoo Sodexon aluevastaava Kirsi Pusin.

Pusin on ollut mukana työllistämässä osatyökykyisiä syksystä 2017 lähtien. Hänen vastuulleen kuuluvat Sodexon ravintolat Stadin Ammattiopistossa Hattulantiellä ja Abraham Wetterintiellä sekä Stadin Aikuisopistossa Teollisuuskadulla.

– Sopimuksemme Helsingin kaupungin kanssa sisältää ehdon osatyökykyisen palkkaamisesta, ja olemme työllistäneet osatyökykyisiä työntekijöitä vuoden pesteihin, Pusin kertoo.

Työolojen mukauttamista

Kirsi Pusin työllistämät osatyökykyiset ovat kuulorajoitteisia tai kuuroja. Heidän työllistämisensä on Pusinin mukaan vaatinut ravintoloissa pieniä työolojen mukautuksia, kun esimerkiksi ohjeistukset on tehty kirjallisena. Työhön perehdytyksessä on ollut aina tulkki mukana, jotta muun muassa työturvallisuuteen liittyvissä asioissa ei jää epäselvyyksiä.

– Tämä on tarjonnut meille paljon enemmän mahdollisuuksia kuin haasteita. Kun jokainen työntekijä on löytänyt omat vahvuutensa, hän on päässyt hyödyntämään niitä itselleen sopivassa työssä, kiittelee Pusin.

Pusin oli rekrytoimassa myös kuuroa Anniina Toppista. Viittomakielinen Anniina on työskennellyt ravitsemustyöntekijänä Malmilla Stadin ammattiopiston Sodexo-ravintolassa maaliskuusta 2019.

– Pääsin Sodexolle töihin TE-toimiston yritysyhteistyön asiantuntijan Kirsi Jaban kautta. Myös työvalmentaja Tiina Maja Kuurojen Palvelusäätiön Poveri-hankkeesta oli apunani ensimmäiset kaksi viikkoa, kertoo Anniina tulkkinsa välityksellä.

Anniinan mukaan kaikki on sujunut hyvin, työpaikan ilmapiiri on kannustava ja työnteko mukavaa:

– Kommunikoin työkavereideni kanssa kirjoittamalla ja eleillä. Työ sujuu hyvin eikä kommunikoinnissa ole ollut mitään ongelmia. Tulkki on mukana tarvittaessa, esimerkiksi kokouksissa, toteaa Anniina.

Avustavia työtehtäviä

Osatyökykyisten työtehtäviin kuuluvat ravintoloiden keittiöissä muun muassa salaattien valmistus, astiahuolto ja kokkien avustaminen.

– Olemme havainneet, että selkeät tehtävät toimivat parhaiten. Tulkki on mukana, kun käsittelemme isompia kokonaisuuksia, kertoo Kirsi Pusin.

Myös Anniinan työtehtäviin kuuluvat avustavat työtehtävät:

– Hoidan astiahuoltoa, siivoan pöytiä sekä vien ruokia lounaslinjastoon. Tarvittaessa autan myös ruoan esivalmisteluissa ja salaatin teossa.

Anniinalla on aiempaa työkokemusta kukka- ja ruokakaupoista, päiväkodeista ja siivoustyöstä ja hän on ollut aiemmin keittiöalan työkokeilussa myös muualla. Taskussa on lisäksi kotityö- ja puhdistuspalvelualan perustutkinto kodinhuoltajan linjalta.

Onnistumisen kokemuksia

Osatyökykyisen työllistäminen on tarjonnut Kirsi Pusinin mukaan runsaasti onnistumisen kokemuksia.

– On ollut mahtavaa saada erilaisia ihmisiä tiimiin ja nähdä, miten he ovat kehittyneet työssään. Vaikka heillä ei olisi ollut juuri lainkaan alan työkokemusta, on ollut ilo nähdä, kun he ovat oppineet suunnittelemaan omaa työtään ja päässeet siinä eteenpäin. Kun sopiva työtehtävä löytyy, on vakituinen työsopimus hyvinkin mahdollista, toteaa Kirsi Pusin.

Pusin on ollut tyytyväinen yhteistyöhön myös Uudenmaan TE-toimiston ja siellä yritysyhteistyön asiantuntijan Kirsi Jaban kanssa sujuvaan yhteistyöhön muun muassa sopivien työntekijöiden löytämiseksi.

– Palkkatuen hakeminen ja saaminen sekä yhteistyö työhönvalmentajan kanssa on sujunut hyvin. Olen saanut TE-toimistosta aina apua, jos jokin asia on ollut epäselvä.

Myös koko tiimi on aluevastaava Pusinin mukaan oppinut erilaista kommunikaatiota ja vuorovaikutusta kuurojen työkavereiden myötä.

Myös Anniina Toppinen kiittelee pestiään Sodexolla:

– Työkaverit ja esimies ovat mukavia, taloudellinen tilanteeni on parantunut ja olen saanut voimia ja piristynyt, joten työnteko on vaikuttanut minuun pelkästään positiivisesti, toteaa Anniina hymyillen.

Kirjoittaja: Titta Vilpa, Kuulu Oy

Kiinnostuitko työllistämisestä? Voisiko sinunkin yrityksesi olla mukana tarjoamassa työtä? Ota yhteyttä oman paikkakuntasi TE-toimiston työkykykoordinaattoriin tai yritysasiantuntijoihin.

Palkkatuki

sydän-ikoni

Taloudellinen tuki, jota TE-toimisto voi myöntää työnantajalle työttömän työnhakijan palkkauskustannuksiin.

sydän-ikoni-2

Palkkatukea voidaan myöntää toistaiseksi voimassa olevaan ja määräaikaiseen työsuhteeseen sekä oppisopimuskoulutukseen

suurennuslasi-ikoni

Mahdollista myöntää myös osa-aikaiseen työsuhteeseen, jos se edistää työnhakijan mahdollisuuksia työllistyä.

Jaa tarina:

Simple Share Buttons