Suoraan sisältöön
Osatyökykyinen Teija Juuti nauttii työstään tamperelaisessa Lounaskahvila Selmassa.
Kuvaaja: Kim Kauppinen, Kuulu Oy

Vipuvoimaa EU:lta Euroopan aluekehitysrahasto Vipuvoimaa EU:lta 2014-2020

Kahvilatyötä täydellä sydämellä

Osatyökykyinen Teija Juuti on nauttinut työstään tamperelaisessa Lounaskahvila Selmassa. Myös työnantaja Selma Grozdanic on ollut työntekijäänsä enemmän kuin tyytyväinen.

– Kun tapasin Teijan ensimmäisen kerran, näin heti hänen silmistään, että hän haluaa oikeasti tämän työpaikan, aloittaa tamperelainen kahvilayrittäjä Selma Grozdanic.

Selma haki työntekijää uuteen kahvilaansa kauppakeskus Duoon. Hän oli jo haastatellut muut työnhakijat ja tavallaan tehnyt jo päätöksenkin, kenet palkkaa.

– Mutta kun Teija soitti minulle viimeisenä hakupäivänä ja tuli haastatteluun, minulla ei ollut muuta vaihtoehtoa kuin ottaa hänet töihin. Hän oli niin vakuuttava ja tiesin heti, että palkkaan hänet, muistelee Selma.

Tamperelainen Teija Juuti on nyt työskennellyt puolitoista vuotta Lounaskahvila Selmassa. Hänen työtehtäviinsä kuuluu niin asiakaspalvelua ja lounassämpylöiden täyttämistä kuin markkinointia ja pitopalvelun organisointiakin.

– Hän pystyy hoitamaan kaikenlaisia kahvilatyöhön liittyviä tehtäviä, ja olen ollut erittäin tyytyväinen häneen työntekijänä. Uskallan jopa veikata, että jotkut asiakkaat ovat käyneet täällä hänen takiaan, kiittelee Selma.

Työntekoa työoloja mukauttamalla

Osatyökykyinen Teija työskentelee kahvilassa viisi tuntia päivässä. Selkäydinvammansa takia Teija käyttää välillä apuvälineitä. Sisätiloissa hän pärjää osittain ilman, mutta ulkona pidemmillä asiointimatkoilla hän käyttää keppiä, kyynärsauvoja tai pientä pyörätuolia.

Lounaskahvilassa on tehty Teijan vuoksi muutamia työolojen mukautuksia:

– Seisomatyöstä johtuen teen lyhyempää työaikaa. Silloin kun työskentelen istualtani, käytän satulatuolia. Pitopalvelukeikoilla minulla on normaalia enemmän apureita mukanani, jolloin toimin heidän esimiehenään, kertoo kahvilatyöstä täysillä nauttiva Teija.

Teija haki töihin Lounaskahvila Selmaan Pirkanmaan TE-toimiston kautta. Ensimmäiset neljä kuukautta hän oli työkokeilussa, jonka jälkeen työsuhde muuttui toistaiseksi voimassa olevaksi. Ennen lounaskahvilaa Teija oli mukana kolmessa työkokeilussa eri yrityksissä:

– Kahdessa paikassa minut olisi palkattu vakinaiseen työsuhteeseen, mutta molemmat yritykset olivat rekrytointikiellossa. Kolmannessa työnkuva oli työkykyyni nähden liian raskas, koska työ piti sisällään muun muassa pakettien purkua sekä elintarvikkeiden siirtoa kylmiöön, kertoo Teija.

Ennen tapaturmaansa Teija ehti työskennellä muissa asiakaspalvelutehtävissä sekä tukku- ja vähittäismyynnissä niin myyjänä kuin esimiehenäkin.

– Lisäksi olen toiminut ravintolan vuoroesimiehenä sekä back office -töiden parissa. Niihin olevat kuuluneet muun muassa myymälöiden kalusteiden hankinnat sekä myyntinäyttelyiden ja messujen järjestämiset, kertoo Teija.

Rakkaudesta työhön

Vuonna 2006 Suomeen rakkauden takia muuttanut Selma on asunut Pirkkalassa 13 vuotta. Kokiksi ja kondiittoriksi kotimaassaan valmistunut Selma oli ehtinyt työskennellä Bosnia-Hertsegovinassa pitkään hotelleissa, ravintoloissa ja leipomoissa, joten lounaskahvilan perustaminen Tampereelle oli luontainen askel.

– Ryhdyin yrittäjäksi vuonna 2011, koska en onnistunut saamaan Suomesta töitä. Aluksi ikävoin kotiin Bosnia-Hertsegovinaan, mutta nyt Suomi on kotimaani, Selma kertoo.

Nyt Selmalla on kaksi kahvilaa: Lakalaivassa sekä Duon kauppakeskuksessa, joista jälkimmäisen ovet sulkeutuvat kuitenkin helmikuussa, koska kahvila ei ole kannattanut tarpeeksi. Myös Teijan työt loppuvat silloin.

Millaisia suunnitelmia Teijalla on tulevasta?

– Vasen käteni leikataan maaliskuun alussa, ja toipumisen aikana minulla on tarkoituksena löytää uusi työpaikka. Toivon koko sydämestäni, että löydän töitä, koska olen mielestäni vielä liian nuori jäämään eläkkeelle.

Aika Selman lounaskahvilassa on ollut sekä työntekijälle että työnantajalle mieluisaa:

– Kemiat Selman kanssa ovat toimineet hyvin, ja olen saanut työskennellä samaan aikaan omavaltaisesti ja vastuullisesti – aivan kuin olisin työskennellyt omassa firmassani. Myös se, että olen saanut kiitosta Selmalta ja asiakkailta melkein päivittäin, on saanut minut tuntemaan itseni tärkeäksi ja kannustanut minua antamaan yritykselle täyden työpanoksen, toteaa Teija.

– Teija on ollut enemmän kuin työtekijä – hänestä on tullut minulle myös ystävä. Toivon, että joku muu työnantaja ymmärtää, kuinka ainutlaatuisen työntekijän voi Teijasta saada, jatkaa Selma hymyillen.

Teksti: Titta Vilpa, Kuulu Oy

Kiinnostuitko työllistämisestä? Voisiko sinunkin yrityksesi olla mukana tarjoamassa työtä? Ota yhteyttä oman paikkakuntasi TE-toimiston työkykykoordinaattoriin tai yritysasiantuntijoihin.

Työkokeilun tarjoaminen auttaa sinua työnantajana

sydän-ikoni

Tutustut työkokeilijaan

sydän-ikoni-2

Voit löytää potentiaalisen työntekijän

suurennuslasi-ikoni

Henkilön palkkaamiseen voit hakea palkkatukea

Jaa tarina:

Simple Share Buttons