Suoraan sisältöön
Liisan leipomon toimitusjohtaja Johanna Ruuska työn touhussa.
Liisan leipomon toimitusjohtaja Johanna Ruuska. Kuvaaja: Ville Pohjonen, Kuulu Oy.

Vipuvoimaa EU:lta Euroopan aluekehitysrahasto Vipuvoimaa EU:lta 2014-2020

Arvokas työpanos työyhteisölle

Liisan Leipomo on ollut mukana työllistämässä osatyökykyisiä reilun vuoden verran. Kokemukset ovat olleet pelkästään myönteisiä.

– Kaikki lähti liikkeelle siitä, kun Maria Satamo Eläkevakuutusyhtiö Varman Kuntoutuspalveluista otti meihin yhteyttä ja tiedusteli halukkuuttamme lähteä mukaan työllistämään osatyökykyisiä, kertoo Liisan Leipomon toimitusjohtaja Johanna Ruuska.

Johanna mietti hetken ja ajatteli, että miksipä ei.

– Olemme olleet jo aikaisemmin mukana palkkatukityöllistämisessä sekä työllistämiskokeiluissa ja työllistäneet esimerkiksi maahanmuuttajia, joilla on ollut haasteita suomen kielessä.

Nyt Liisan Leipomossa on työllistetty yhtä osatyökykyistä henkilöä reilun vuoden verran, ja kokemukset ovat olleet pelkästään positiivisia.

Leipomotoimintaa jo 37 vuotta

Pikkutytöstä asti leipomolla pyörinyt Johanna toimii tällä hetkellä Liisan Leipomon toimitusjohtajana. Kristiina-sisko hoitaa konditorian puolta eli valmistaa kakkuja ja leivoksia.

Liisa-mummu eli isäni Heikin äiti perusti leipomon vuonna 1982 isäni kaksoisveljen Timon kanssa. Myöhemmin yritys siirtyi isälleni ja siitä minulle ja sisarelleni. Olen työskennellyt nyt leipomossa noin 25 vuotta – ja saanut muutaman lapsenkin sinä aikana, naurahtaa Johanna.

Ensimmäiset vuodet leipomo toimi perheen omakotitalon siipeen tehdyissä toimitiloissa, mutta nykyiset tilat ovat olleet käytössä jo vuodesta 1988. Leipomon yhteydessä toimii myös kahvilamyymälä. Lisäksi yrityksellä on kahvilamyymälät Tampereen kauppahallissa ja Lempäälän Ideaparkissa.

Liisan Leipomon tuotevalikoimaan ovat kuuluneet alusta saakka muun muassa täytekakut, lusikkaleivät ja lihapasteijat.

– Munkit ja karjalanpiirakat ovat kahviloiden kestosuosikkeja, mutta myös lounassalaatit käyvät hyvin kaupaksi, kertoo Johanna.

Hyviä kokemuksia

Liisan Leipomo työllistää tällä hetkellä 25 henkilöä, joista osatyökykyisiä on yksi. Hän aloitti leipomossa 2-3 kuukauden mittaisessa työkokeilussa, jonka jälkeen hän jatkoi palkkatuella.

Palkkatuki on Johannan mukaan toiminut hyvin, vaikka tuen maksussa on ollut välillä viiveitä.

– Olemme kuitenkin saaneet sitä kautta monta pysyvää työntekijää, kiittelee Johanna.

Liisan Leipomossa osatyökykyisen työntekijän työtehtäviin kuuluivat leipomon ja kahvilan apu-, siivous- ja varastotyöt, esimerkiksi raaka-ainekuormien purkaminen. Eräät palkkatuella työllistetyt hoitivat myös asiakaspalvelua kahvilan puolella.

– On ollut kiva pystyä auttamaan henkilöitä työllistämisessä. Olemme saaneet heistä oivan lisän työtiimiimme, koska leipomotyössä on tarvetta osa-aikaisille työntekijöille, jotka tekevät lyhennettyä työpäivää. Meillä ei näin pienenä yrityksenä riittäisi esimerkiksi varastomiehen töitä koko päiväksi.

Osatyökykyinen henkilö sopeutui toimitusjohtajan mukaan työyhteisöön hyvin.

– Hän on tuonut porukkaamme huumoria ja iloista ja reipasta työotetta, toteaa Johanna Ruuska.

Teksti: Titta Vilpa, Kuulu Oy

Kiinnostuitko työllistämisestä? Voisiko sinunkin yrityksesi olla mukana tarjoamassa työtä? Ota yhteyttä oman paikkakuntasi TE-toimiston työkykykoordinaattoriin tai yritysasiantuntijoihin.

Palkkatuki

sydän-ikoni

Taloudellinen tuki, jota TE-toimisto voi myöntää työnantajalle työttömän työnhakijan palkkauskustannuksiin.

suurennuslasi-ikoni

Palkkatukea voidaan myöntää toistaiseksi voimassa olevaan ja määräaikaiseen työsuhteeseen sekä oppisopimuskoulutukseen

sydän-ikoni-2

Mahdollista myöntää myös osa-aikaiseen työsuhteeseen, jos se edistää työnhakijan mahdollisuuksia työllistyä.

Jaa tarina:

Simple Share Buttons