Suoraan sisältöön

Työolobarometri 2020: Koronapandemia toi lähes vuosikymmenen harppauksen etätyön tekemiseen

Etätyö yleistyi selvästi vuodesta 2019. Vuonna 2020 palkansaajista lähes puolet (48 %) oli tehnyt etätyötä ja moni teki etätyötä aiempaa useammin. Huomionarvoista on, että enemmistö (92 %) etätyötä tehneistä oli tyytyväisiä etätyön sujumiseen poikkeustilanteessa. Koronapandemia toi etätyön tekemiseen lähes vuosikymmenen harppauksen.

Työolobarometrin tuloksissa ilmenee työpaikoilla tapahtunut huima digiloikka. Työpaikoilla otettiin aikaisempaa yleisemmin käyttöön uusia työmenetelmiä vuonna 2020. Sähköisiä työtiloja ja pikaviestintävälineitä työssään käyttävien osuus kasvoi selvästi vuodesta 2019. Muutos on havaittavissa kaikilla sektoreilla ja sosioekonomisissa ryhmissä.

– Korona-ajan digikehitys ei ole tarkoittanut vain prosessien sähköistämistä, vaan muutos on ollut paljon laajempi ja kokonaisvaltaisempi. Se on merkinnyt uusia oppimisen, työskentelyn ja viestimisen tapoja. Myönteinen digikehitys vahvistaa Suomen edellytyksiä menestyä kansainvälisen osaamisen ja innovaatioiden kärkimaana, työministeri Tuula Haatainen summaa.

Työolobarometri on vuodesta 1992 lähtien tehty otantatutkimus, joka seuraa työelämän laadun kehittymistä suomalaisten palkansaajien näkökulmasta. Tutkimuksen vuoden 2020 tiedot perustuvat Tilastokeskuksen työvoimatutkimuksen yhteydessä elo–syyskuussa tekemiin puhelinhaastatteluihin. Vuonna 2020 tutkimukseen vastasi 1 647 palkansaajaa. Tutkimuksen tiedot voidaan luotettavasti yleistää koskemaan työssä olevia palkansaajia koko Suomessa ja kaikilla sektoreilla. Työolobarometrin tulokset julkaistaan kahdessa osassa: ennakkotiedot perinteisesti keväällä ja loppuraportti loppuvuodesta.

Lue koko tiedote työ- ja elinkeinoministeriön verkkosivuilta.

Lue lisää Työolobarometrin 2020 ennakkotiedoista.

 

Simple Share Buttons