Suoraan sisältöön

Osatyökyvyttömyys muuttuu kohtuullisen harvoin täydeksi työkyvyttömyyseläkkeeksi

26.8.2021

Osatyökyvyttömyyseläkkeeltä siirrytään kohtuullisen harvoin täydelle työkyvyttömyyseläkkeelle. Enemmistö osatyökyvyttömyyseläkeläisistä työskentelee eläkkeen ohessa, kun vastaavasti täyden työkyvyttömyyseläkkeen saajista vain harva jatkaa työssä. Tämä havaittiin Eläketurvakeskuksen tutkimuksessa, josta erikoistutkija, FT Anu Polvinen kirjoittaa tuoreessa blogissaan.

Tutkimuksessa tarkasteltiin sitä, kuinka pysyvä tila osatyökyvyttömyyseläke on ja mitkä tekijät ovat yhteydessä täydelle työkyvyttömyyseläkkeelle siirtymiseen. Neljän vuoden seurannan aikana reilu 30 % osatyökyvyttömyyseläkkeen saajista siirtyi täydelle työkyvyttömyyseläkkeelle ja noin puolella osatyökyvyttömyyseläke jatkui koko seuranta-ajanjakson.

Osatyökykyisten työssäkäynnin tukeminen on tärkeää, koska osatyökyvyttömyyseläkkeellä oleva on usein vielä mukana työelämässä. Lähes 80 % osatyökyvyttömyyseläkkeensaajista käy osa-aikaisesti työssä. Työssäkäynnillä on monia positiivisia vaikutuksia sekä yksilölle itselleen että yhteiskunnalle. Työssäkäynti mm. pidentää työuria, luo sosiaalisia kontakteja sekä lisää taloudellista ja sosiaalista hyvinvointia.

Lue koko blogi Eläketurvakeskuksen verkkosivuilta.

Simple Share Buttons