Suoraan sisältöön

Kuntoutusvaihtoehdot

Kuntoutusta järjestävät pääasiallisesti Kela, tapaturma- ja liikennevakuutusyhtiöt sekä työeläkelaitokset.


1. Kela

Kela järjestää kuntoutusta alle 65-vuotiaille henkilöille, joiden työ- tai opiskelukyky on heikentynyt sairauden tai vamman vuoksi. Kohderyhmään kuuluvat esimerkiksi vakiintunutta työuraa vailla olevat nuoret ja pitkään työelämästä poissaolleet.

Kuntoutusvaihtoehtoja ovat esimerkiksi työllistymistä edistävä ammatillinen kuntoutus, KIILA-kuntoutus, ammatillinen kuntoutus, sopeutumisvalmennus, kuntoutuspsykoterapia, apuvälineet, vaativa lääkinnällinen kuntoutus ja moniammatillinen yksilökuntoutus.

Lue Kelan sivuilta tarkemmin Kelan kuntoutusvaihtoehdoista.

Hae Kelan kuntoutukseen.


2. Tapaturma- ja liikennevakuutusyhtiöt

Tapaturma- ja liikennevakuutusyhtiöt järjestävät kuntoutusta, kun kuntoutustarpeen syynä on työtapaturma, ammattitauti tai liikenneonnettomuus.

Kuntoutusvaihtoehtoja ovat esimerkiksi ammatillinen kuntoutus, lääkinnällinen kuntoutus, apuvälineet, asunnon muutostyöt sekä sopeutumisvalmennus kuntoutujalle ja tarvittaessa perheenjäsenelle. Tapaturma- ja liikennevakuutus voi tukea myös työkokeilua, työhönvalmennusta ja opiskelua.

Lue Verveen sivuilta lisää tapaturma- ja liikennevakuutuskuntoutuksen vaihtoehdoista. 


3. Työeläkelaitokset

Työeläkelaitoksien järjestämällä ammatillisella kuntoutuksella voidaan estää työkyvyttömyyseläkkeen uhkaa. Kuntoutusta järjestetään työelämässä pidempään olleille työntekijöille tai yrittäjille sillä edellytyksellä, että

  • työntekijä tai yrittäjä uhkaa joutua työkyvyttömyyseläkkeelle lähivuosina tai
  • työansioita on viimeisen viiden vuoden ajalta vähintään 34 910,29 euroa (v. 2017).

Lisäksi huomioidaan työntekijän tai yrittäjän ikä, ammatti, työhistoria ja koulutus sekä se, että henkilöllä ei ole oikeutta kuntoutukseen tapaturma- tai liikennevakuutuksesta.

Kuntoutusvaihtoehtoja ovat työkokeilu omassa tai uudessa työssä, työhönvalmennus, työhön tai ammattiin johtava koulutus sekä elinkeinotuki.

Lue Työeläke.fi-sivustolta lisää työeläkelaitoksien järjestämästä kuntoutuksesta.

Eläketurvakeskuksen sivuilla on työeläkekuntoutukseen tarvittavat lomakkeet.


Lisätietoa kuntoutusvaihtoehdoista:


Tutustu myös


Sisältö päivitetty 10.03.2021

Jaa sivu!

Simple Share Buttons