Suoraan sisältöön

Osatyökykyisille

Jokaisen työkyky vaihtelee työuran aikana. Joskus sairastumisen tai tapaturman seurauksena omista työtehtävistä suoriutuminen ei onnistu samalla tavalla ja työkyky alenee suhteessa sen hetkisiin työtehtäviin.  Asia kannattaa ottaa puheeksi, sillä työn tekemisen tukemiseksi on olemassa monenlaisia tukikeinoja. Harvoin vamma tai sairaus estää kokonaan työn tekemisen.

Jos olet työelämässä

  • Ota asia puheeksi esimiehesi kanssa. Työtehtäviä, -ympäristöä ja työaikaa on mahdollista yhdessä räätälöidä ja muokata oman työkykysi mukaan.
  • Etenkin jos kyseessä on työkykyä haittaava sairaus tai vamma, on työterveyshuolto hyvä ottaa mukaan keskusteluihin mahdollisimman pian.
  • Myös työpaikan työsuojeluvaltuutetulta tai luottamusmieheltä voit saada apua.

Mitä nopeammin työkyvyn heikkenemiseen reagoidaan, sitä helpommin löydetään keinoja, joilla jatkaa tehtävässä tai vastaavasti kouluttautua uuteen työhön. Osku-verkkopalvelussa voit tutustua työkykyä tukeviin keinoihin kahdella tavalla:

 

Jos olet hakeutumassa työelämään

  • Ota asia esiin TE-toimistossa. On tärkeää, että pääset sitä kautta perusterveydenhuoltoon työkyvyn arviointiin ja mahdollisesti kuntoutukseen.
  • Muista myös aina pyytää sairauspoissaolotodistus, jos lääkäri toteaa, ettet ole työkykyinen sillä hetkellä.

Osku-verkkopalvelussa voit tutustua työkykyä tukeviin keinoihin kahdella tavalla:

 

Järjestöt tukena

Jos työkyvyn heikkenemisen syy on sinulla jo tiedossa, kannattaa myös käydä eri potilas- ja vammaisjärjestöjen sivustoilla, joista löytyy vertaistukea ja konkreettista apua omaan tilanteen selkeyttämiseen, mutta myös työllistymisen tukemiseen.  Lue lisää järjestöjen tarjoamasta tuesta.


Sisältö päivitetty 17.11.2016

Jaa sivu!

Simple Share Buttons