Suoraan sisältöön

Osatyökykyisen työllistäminen vaatii resursseja

28.11.2019

Sami on 26-vuotias nuorimies. Sami juttelee rauhallisesti ja harkiten, antaa itsestään fiksun kuvan. Hän kuvailee itseään päämäärätietoiseksi ja sinnikkääksi. Sami on etsinyt jo pidemmän aikaa itselleen sopivaa työtä. Vakituinen työpaikka on kuitenkin vielä haaveissa.

Sami on käynyt peruskoulun ja sen jälkeen suorittanut kolmevuotisen työhön ja itsenäiseen elämään valmentavan koulutuksen. Työkokemusta hänelle on kertynyt kaiken kaikkiaan noin puoli vuotta. Omina vahvuuksinaan Sami pitää hyvää fyysistä kuntoaan ja huolellisuutta. Sopivan työn löytymistä on vaikeuttanut lievä Aspergerin oireyhtymä.

Työvalmentajan tuella alkuun

Sami huomasi netistä Iisisti töihin –työllistämishankkeen tiedot, kiinnostui ja otti yhteyttä hankkeen työvalmentajaan, Anna-Kaisaan. Tästä alkoi yhteistyö, jonka tarkoituksena oli saada Samille töitä. Sami ja Anna-Kaisa tapasivat muutaman kerran. He keskustelivat Samin tulevaisuudesta ja miettivät hänen mahdollisuuksiaan ja vahvuuksiaan. Anna-Kaisa oli tukena Samin työnhaussa, auttoi CV:n teossa ja valmensi työhaastatteluun. Hän oli tukena myös työhaastatteluissa.

Sami kiinnostui osa-aikaisesta siivoustyöstä ja pääsi haastatteluihin suureen kotimaiseen yritykseen.  Ensimmäisen kerran hän haki työpaikkaa heinäkuussa julkisen haun kautta ja sai Anna-Kaisalta suosituksen. Haastattelu meni hyvin ja Samin annettiin ymmärtää, että hän voisi työllistyä ja aloittaa jo elokuussa. Sähköpostilla tuli kuitenkin tieto, että Sami ei saanut hakemaansa työpaikkaa. Tehtävään oli siirretty henkilö yrityksen sisältä.

Ensimmäisen yrityksen epäonnistuttua Anna-Kaisa ja Sami yrittivät saada elo-syyskuulle aikaa yrityksen osatyökykyisten rekrytointia koordinoivalle henkilölle. Jossain vaiheessa he onnistuivat ja Sami pääsi toiseen haastatteluun aiemmasta tapaamisesta saadun myönteisen kokemuksen perusteella. Yrityksessä oli vakuututtu hänen sopivuudestaan ja he kertoivat haluavansa ottaa hänet, jos sopiva paikka löytyy. Yritystä kiinnosti osatyökykyisten palkkaaminen laajemminkin.

Työllistäminen kestää liian kauan

Aikaa kuitenkin kului eikä mitään kuulunut. Vasta lokakuun lopussa yrityksen HR-henkilö pystyi ehdottamaan konkreettista työtehtävää ja Sami pääsi kolmanteen haastatteluun. Tämäkin sujui edellisten haastattelujen tapaan hyvin. Haastattelijoita Sami kehuu ystävällisiksi ja he olivat oikeasti kiinnostuneita hänestä. Kysymykset olivat hyviä.

Samin varasuunnitelma oli kuitenkin toteutunut. Hän oli saanut tiedon opiskelupaikasta logistiikan perustutkintoon, joka alkaa vuoden vaihteessa. Haastattelussa päädyttiin yhdessä siihen, että palkkaaminen näin lyhyeksi ajaksi ei ole järkevää. Haastattelu päättyi siihen, että työnantaja totesi, että ”Harmi, että pääsit kouluun, olisit ollut hyvä meille”.

Sami näkee hyvänä Iisisti töihin -hankkeen työllistämismallin ja sitä kautta saamansa työvalmentajan tuen. Yritysten HR-palveluita hän toivoisi kehitettävän niin, että yhteyshenkilöitä osatyökykyisten suuntaan olisi useampia. Samin tapauksessa prosessi oli yhden henkilön varassa ja työllistäminen pitkittyy, jos henkilöllä on esimerkiksi lomia, sairauslomia tai vaikkapa koulutuksia.

 

”Sami” ei esiinny tekstissä oikealla nimellään.

 

Teksti
Auvo Mäkinen
kehittämispäällikkö (viestintä)
Iisisti töihin -hanke
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL

Lue lisätietoa Iisisti töihin -hankkeen verkkosivuilta.

Iisisti töihin -hanke, Twitter

Simple Share Buttons