Suoraan sisältöön

Näin teet video-CV:n – ja kerrot osaamisestasi näkyvästi

20.9.2017

Videomuotoinen ansioluettelo on oiva väline työnhakijalle. Liikkuva kuva antaa mahdollisuuden tuoda omaa osaamista ja persoonaa esiin. Video-CV myös parantaa osatyökykyisen asemaa työnhakumarkkinoilla. Osatyökykyisille tie työelämään -kärkihanke kävi tutustumassa videon tekoon.

Video-CV:llä Antton valikoi ruuveja hyllyltä ja paketoi pahvilaatikoita työn ääressä.
Työtilanteista kuvatut pätkät tuovat video-CV:hen elävyyttä (kuvakaappaus Anttonin CV:stä).

Antton valmistui keväällä varastonhoitajaksi ammatillisesta erityisammattiopisto Validiasta. Työnhaun tullessa ajankohtaiseksi, hän kuuli opettajaltaan videomuotoisesta ansioluettelosta ja kiinnostui saman tien.

”Työnantaja huomaa heti, että tämä kaveri osaa hoitaa homman”, Antton kertoo video-CV:n hyödyistä.

Anttonista videomuotoinen CV on hyvä lisä perinteisen paperisen ansioluettelon rinnalle. Video näyttää työntekijän persoonaa, taitoja ja kykyjä. Perinteiseltä paperimuotoiselta CV:ltä selviää puolestaan hieman syvällisemmin koulutus, kokemus ja taustatiedot.

Apua videon tekemiseen Anton sai ammattiopiston työvalmentajalta Anu Pasolta. Anu kertoo, että erityisammattiopistosta valmistuvalle videomuotoinen CV on toimiva työkalu työnhaussa.

”Videon kautta hakijasta saa monipuolisemman kuvan. Kielitaituri voi kertoa itsestään ranskaksi ja videolle saa pätkiä oikeista työtilanteista”, Anu kertoo.

Kun mukaan kuvataan otteita työtilanteista, välittyy työnantajalle konkreettinen kuva hakijan työkyvystä. Tämä auttaa osatyökykyistä työnhakijaa, joka voi kohdata ennakkoluuloja työnhaussa.

Antton ja Anu näpyttelevät tabletilla mietteliäinä. Keskeneräinen video-CV on auki editointiohjelmassa.
Antton ja Anu editoivat videota kätevästi kuvauspaikalla, jossa on hetkeä aiemmin kuvattu Anttonia varastotyössä.

Työtilanteiden lisäksi videolle kuvataan lyhyitä pätkiä, joilla työnhakija kertoo itsestään, koulutuksestaan, taidoistaan ja hakemastaan työstä.

”Videossa ensimmäiset 10 sekuntia ovat ratkaisevat. Silloin katsoja päättää, pitääkö hän videota kiinnostavana vai ei. Siksi alkuun ei kannata laittaa vain tylsää staattista tekstiä, vaan jotain toimintaa”, kertoo Anu.

Suunnittele ennakkoon

Video-CV:n teon oleellisin vaihe on miettiä käsikirjoitusta ja kuvauspaikkoja ennakkoon. Kuvaustilanne voi olla monelle uusi, ja kameralle puhuminen vaatii pientä treenausta. Kun käsikirjoitus on mietittynä, voi keskittyä esiintymisen hiomiseen.

Validiassa videolla kerrottavat asiat tiivistetään työhönohjaajan avustuksella muutamalle power-point kalvolle, jotka tulostetaan suurennettuina. Kuvaustilanteessa tukilaput nostetaan kameran taakse, jolloin työnhakijan on helppo kertoa lapuilla olevat asiat suoraan kameralle. Videon sanoma jaettiin kuuteen ytimekkääseen osaan:

  1. Kuka olen ja mitä työtä haen
  2. Oma osaaminen
  3. Työkokemus
  4. Millainen työntekijä olen
  5. Harrastukset
  6. Loppulause ja yhteystiedot

Kuvauspaikan valinta on tärkeä. Antton ja Anu löysivät koululta käytävän, jonka vihreä raikas seinä loi videolle simppelin taustan. Taustan on Anu Pason mukaan hyvä olla selkeä, jotta huomio kiinnittyy olennaiseen, eli työnhakijaan ja hänen sanomaansa.

Videon kokonaiskesto on syytä pitää kurissa, 1–2 minuuttia on riittävä pituus. Tarkoitus ei ole käydä läpi työnhakijan historiaa, vaan luoda työnantajalle kuva hakijasta.

Tabletti riittää välineeksi

Video-CV:n teko ei vaadi kuvausryhmää ja editoinnin ammattilaista. Kuvaamiseen ja leikkaamiseen riittää esimerkiksi tablettitietokone ja teline tai muu tukeva alusta, johon tabletti asetetaan. Validiassa video-CV:t kuvataan iPadillä, jonka omalla kuvankäsittelyohjelmalla videon leikkaus ja editointi tapahtuu. Anu Paso kertoo, ettei hänellä ollut aiempaa kokemusta editoinnista. Pienien alkukankeuksien jälkeen homma lähti helppokäyttöisen editointiohjelman kanssa luistamaan. Tärkeimmät työkalut olivat avoin mieli ja rohkeus kokeilla.

Antton istuu vihreän seinän edessä ja lukee paperista tabletin kameralle. Tabletti on kiinnitetty telineeseen hänen eteensä.
Taustan on hyvä olla selkeä, jotta huomio kiinnittyy oleelliseen, eli työnhakijan sanomaan. Kuvausvälineeksi riittää tabletti ja vakaa alusta.

Kuvaustilanteessa ennalta suunnittelu ja jäsentäminen kantavat hedelmää. Anttonin video-CV saatiin pakettiin muutamassa tunnissa.

Jaa videota eteenpäin

Miten videota sitten jaetaan eteenpäin? Sähköpostin liitetiedostoksi video on liian iso. Valmiin videoansioluettelon voi lisätä esimerkiksi YouTubeen, oman tilin kautta. Videon saa lisättyä niin, että se ei ole kaikkien nähtävillä, vaan jaettavissa helposti linkin kautta potentiaalisille työnantajille. Halutessaan videon voi laittaa myös julkiseksi YouTubeen, jolloin sen levittäminen onnistuu vaikkapa erilaisilla sosiaalisen median tileillä, kuten työelämään keskittyvässä LinkedInissä. Video-CV parantaa osatyökykyisen asemaa työnhakumarkkinoilla.

Katso valmis video YouTubesta!

Osatyökykyisten tie työelämään -kärkihankeessa edistetään osatyökykyisten työllistymistä. Kärkihankkeessa kehitetään muun muassa reittejä opinnoista töihin. Järvenpään Validia ammattiopiston Fokus-hanke on yksi kärkihankkeen Mallit työllistymiseen ja osallisuuteen –projektin alueellisista kokeiluista.

 

Teksti

Niina Sarén
Mallit työllistymiseen ja osallisuuteen -osahankkeen harjoitteilija
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos

Teetkö töitä osatyökykyisyyden parissa tai oletko kiinnostunut aiheesta?

Simple Share Buttons