Suoraan sisältöön

Lepo ja mielen virkeys tukevat jaksamista kivun kanssa

Anne Pynnösen kipu- ja muiden oireiden jäljittäminen kesti vuosia. Syyn löytyminen oli helpotus, mutta loisesta jäi hermosärky. Pynnönen jäi muutama vuosi sitten osatyökyvyttömyyseläkkeelle. Lepo ja mieluisat harrastukset auttavat pärjäämään.

Anne Pynnösen mielen saa lepäämään taiteen tekeminen. Viimeksi hän maalasi Korkeasaaren leijonia. Lasimosaiikit ja muut käsityöt ovat myös mieluista tekemistä.

Kaikki alkoi 1990-luvun puolivälissä kuin vatsataudista. Huonovointisuutta ja suurta väsymystä, joka ei ollut nopeasti ohimenevää. Sitten alkoivat sähköiskun tapaiset vihlaisut jalkapohjassa. Muun muassa näiden oireiden takana piilevää syytä sipoolainen Anne Pynnönen joutui selvittelemään vuosia.

”Sähköiskut olivat niin voimakkaita, että yritin yöllä sängynjalkaa potkimalla voittaa kivun. Ja nukahtaa ennen kuin kipu jalkapohjassa taas alkaisi”, Anne Pynnönen muistelee oudon sairauden alkuvaihetta.

Seuraaviin neljään vuoteen mahtui monta tautiepäilyä, tutkimuksia ja sairastamista. Oireina oli muun muassa aistien yliherkkyys. Linnunlaulu sattui korviin ja kevään kirkkaus silmiin. Ilman kuulo- ja näkösuojaimia Pynnönen ei pärjännyt. Tajunnankatkoksiakin sattui. Työpaikkalääkäri antoi lähetteen neurologille, joka epäili aluksi MS-tautia.

Tutkimukset HYKSissä jatkuivat 1,5 vuotta. Oireet eivät hellittäneet, ja kahden pienen lapsen äiti ei jaksanut juuri muuta kuin lepäillä. Työpaikkalääkärin ensidiagnoosi olikin lapsista johtuvat ylirasitus tai aviokriisi, ja näistä johtuva masennus. Pynnönen koki lääkärin johtopäätökset loukkaavina.

Ameba häädettiin, kivut jäivät

Koirat pitävät liikkeellä ja tuovat iloa. Anne Pynnönen ei jaksa pitkiä lenkkejä, mutta kasvattaa koiria näyttelykuntoon ja vie niitä näyttelyihin.

Pynnönen tunsi olevansa yksin sairautensa kanssa ennen diagnoosia. Sitkeästi hän jatkoi avun hakemista. Jossain vaiheessa alettiin uumoilla, että kyseessä olisi jokin harvinainen sairaus, joka ehkä liittyy Pynnösen epätavalliseen työpaikkaan. Hän työskentelee Korkeasaaren eläintarhassa eläintenhoitajana.

”Jouduin olemaan usein sairauslomilla, ja kollegani yleensä tuurasivat minua. Meillä on mahtava porukka, ja he suhtautuivat tilanteeseeni hyvin.”

”Kun pääsin infektiopolille, minulta kysyttiin maksaoireista. En osannut vastata, mutta lopulta piinan aiheuttanut syy löytyi ulostenäytteestä: minulla todettiin ameba. Jäin sairaalaan ja vahvat hoidot aloitettiin”, Pynnönen muistelee.

Ameban alkuperä ei ikinä selvinnyt, mutta oletuksena oli, että se oli tullut joltain ulkomaanreissulta esimerkiksi epäpuhtaasta kraanavedestä.

Vaikka loinen saatiin häädettyä, hermosäryt ja kognitiiviset vaikeudet jäivät. Pynnönen kärsii myös kroonisesta uupumusoireyhtymästä. Se laukeaa usein jonkin rajun infektion seurauksena. Aistiyliherkkyys on kuitenkin helpottanut jonkin verran.

Osatyökyvyttömyyseläkettä ei heti myönnetty

Entisen työpaikkansa Pynnönen pystyi pitämään, mutta täysin työkykyinen hän ei enää ollut. Hän haki osatyökyvyttömyyseläkettä 2000-luvun vaihteessa, mutta sitä ei myönnetty. Kun eläke aluksi evättiin, eläintenhoitajan työstä luopuminen tuli puheeksi. Pynnönen mietti asiaa, mutta päätti jatkaa tutussa työssä.

”Työni on itsenäistä ja voin vaikuttaa siihen, mihin tahtiin ja millä tavoin sitä teen. Pystyn tekemään sitä myös aika lailla rauhassa, mikä on hyvä asia, koska kärsin metelistä. Työ on fyysisesti raskasta, mutta kehoni on tottunut siihen.”

Nyt sipoolaisnainen on ollut osatyökyvyttömyyseläkkeellä vuodesta 2012 saakka. Viittä työpäivää seuraa viiden päivän vapaajakso.

Lepo auttaa, perhe ja harrastukset tärkeitä

Kroonisesta kivusta kärsivillä on vaihtelevia keinoja oppia tulla toimeen sen kanssa. Anne Pynnönen on käynyt muun muassa kivunhallintakurssilla. Kivut pitää siedettävinä riittävä lepo, ja pieni palelu on helpompaa sietää kuin helle.

”Olen anonut itselleni työnantajaltani eli Helsingin kaupungilta sähköpyörää, joka helpottaisi liikkumistani.”

Oman miehen tuki on ollut korvaamatonta. Myös puutarhanhoito, koirien kanssa puuhastelu ja taiteen tekeminen oman jaksamisensa mukaan tukevat henkistä vireyttä. Aiemmin Pynnönen kilpaili palveluskoirien käyttökokeissa, mutta on jättänyt paljon valmistautumista vaativat kilpailut.
Pynnösen mukaan punkin pureman aiheuttama borrelioosista tulee samankaltaisia oireita kuin amebasta. Siksi hän kehottaa suhtautumaan vakavasti puremiin, joista ilmaantuu punaisia läikkiä. Paras olisi tarkistaa aina kesäisin koko iho puremien varalta, jos on liikkunut luonnossa.

”Jos hermosto-oireet ja kivun voi välttää tällä tavoin, suosittelen näkemään sen pienen vaivan”, Anne Pynnönen painottaa.

Teksti ja kuvat: Kati Savela


Krooninen kipu ja työ

  • Kroonisesta kivusta kärsivät eivät ole yhtenäinen ryhmä, vaan kivun voimakkuus, vaikutus toimintakykyyn ja hoitostrategia vaihtelevat. Moniammatillisen ryhmän laatima työelämälähtöinen kuntoutusohjelma, jossa potilaan voimavarat otetaan huomioon, voi auttaa.
  • Sairauslomaan on suositeltua liittää aktiivisia toimenpiteitä, kuten toimintakykytutkimus, toimintakykyä parantavia toimenpiteitä, säännöllisiä käyntejä työpaikalla, työn mukauttamista, työvalmennusta ja koulutusta.
  • Huomattava osa potilaista voi palata koko- tai osa-aikatyöhön. Hyvin suunnitellun kuntoutuksen avulla paluu työhön kestää tavallisesti muutamasta kuukaudesta vuoteen.

Lähde ja lisätietoa

Simple Share Buttons