Suoraan sisältöön

Kokemuksia Tuetun keikkatyön mallista

Kipsaushuoneessa on kolme pitkää metallipöytää. Yhden pöydän alla on jalan muotoinen kipsi. Huoneen perällä on pikkupöydillä laitteita, joista yhdessä on kiinni kipsijalka. Kaksi valkoiseen takkiin pukeutunutta ihmisitä siistii huonetta. Kolmas ihminen katsoo nurkassa olevia laitteita.

Tuetun keikkatyön malli viittä vaille valmis

Kummallisesta ajasta huolimatta meidän oli mahdollista Puuttuva Pala -hankkeessa keikkailla vuonna 2020 ahkerasti – kaikkia viranomaisten ohjeita ja varotoimia noudattaen, totta kai.  Yhdistimme tekemättömiä töitä ja täsmätyökykyisiä tekijöitä. Samalla kehitimme Tuetun keikkatyön mallia.

Syksyllä apukäsille oli kysyntää erityisesti Metropolia Ammattikorkeakoulun Myllypuron kampuksella. Keikkahommia oli kädentaitopajojen siistimisestä apuvälinetekniikan avustaviin tehtäviin, kuten silikonikäsien tikkaamiseen – jotta sairaanhoitajaopiskelijat voivat harjoitella tikkien poistoa!

Työ on tärkeää, palkka myös

Yksi monesta eri työstä keikkatyökokemusta hankkinut on Outi. Saatuaan kuulla avoimista keikoista Outi ei ollut ehtinyt käydä Kohti Keikkaa -valmennusta, eikä aikaa keikkatyökirjan tehtävillekään ollut liiemmälti. Yhdessä työvalmentajan kanssa Outi silti täytti WorkPilots-työnvälitysalustalle profiilin ja haki rohkeasti ensimmäistä keikkaa.

”Olin viimeksi ollut kesällä asumisyksikköni keittiössä, josta maksettiin 12 euron päivittäistä työosuusrahaa.  Työ oli minulle mieluista, mutta onhan korvaus tosi pieni. Näissä keikkatöissä on sekin hyvä puoli, että työstä maksetaan asianmukaisesti. Kymppi tunnilta tuntuu oikealta ja se motivoi tekemään hommia tosissaan. Tällaiselle tekeväiselle ihmiselle on tärkeää saada tehdä oikeita töitä”, Outi huomauttaa. ”Ja työ on työtä. Minulle sopii monenlaiset hommat, kun vain on ohjeet ja puitteet kunnossa.”

Tuki tuo varmuutta, opiskelijayhteistyö ilahduttaa

Keikkapuitteet onkin järjestetty niin, että tukea on saatavilla ennen keikkaa, keikan aikana ja sen jälkeen. Keikkatyökaluna WorkPilots mobiiliappeineen on ollut toimiva apuväline, sekä työn tilaajalle että tekijälle. Klubitaloilla työvalmentajat ovat aina valmiina auttamaan, esimerkiksi oman esittelyn muotoilemisessa työnhakuprofiiliin tai vaikka veroprosentin tarkistamisessa. Kun profiili on valmis, on keikan hakeminen kirjaimellisesti vain yhden klikkauksen pituinen juttu. Keikan jälkeen annetaan palaute: tekijä tilaajalle ja päinvastoin, hymiö onnistuu kaikilta, positiivista kommenttia on moni halunnut lisätä mukaan. Seuraavaa keikkaa hakiessa palautteet saa näkyviin, ja alustalta voi tulostaa työtodistukset ja cv:n.

”Tällä tavalla valmiiksi järjestetyille keikoille on ollut helppo tulla”, Outi kertoo. ”On hyvä tietää, että voi kysyä neuvoa tarvittaessa. Ohjaajina olleet opiskelijat on olleet tosi kivoja tyyppejä ja keikkakavereiden kanssa on tauolla kahviteltu, sekin piristää!”. Olemme saaneetkin paljon kiitosta keikkalaisten ja sparraajina toimineiden opiskelijoiden kohtaamisista. Opiskelijat ovat olleet tärkeä lisäresurssi ja he ovat myös kokeneet keikkaohjaamisen mielekkääksi osaksi opintoja.

Tuettu keikka toimii

Keikkailujen innostamana Outi haki säännöllisempää työtä, ja tammikuusta 2021 alkaen hän onkin ollut tuetussa työssä kahtena päivänä viikossa. Lisäksi hän on tehnyt tuettuja keikkoja arkistointitehtävissä. Outin mielestä hänellä on nyt hyvä tasapaino arjessa: ”Kaksi vakituista työpäivää ja yksi keikkapäivä viikossa on sopivasti minulle. Sen jaksan hyvin ja tuloni ovat samalla kohentuneet. Olen tällä hetkellä tosi tyytyväinen.”

Tyytyväisiä tekijöitä ja tukijoita meitä on muitakin. Puuttuva Pala -hanke päättyy vuoteen 2021, mutta varmuudella tuettuja keikkoja jatketaan. Moni kumppani, välityömarkkinatoimija, on osallistunut hankkeen yhteiskehittämisen työpajoihin – kiitos siitä – ja osa on jo kokeillut keikkoja. ESKOT ry on myös tehnyt päätöksen perustaa yhteiskunnallinen yritys, EskoTyö Oy, jota kautta tuetut keikat ja osa-aikaiset työt saadaan yhä useamman kuntoutujan ulottuville. Tuetun keikkatyön malli julkaistaan Metropolia AMK:n sivuilla syksyllä 2021.

Projektivastaava Katja Multanen, ESKOT ry, Puuttuva Pala -hanke

Logo. Euroopan unioni. Euroopan sosiaalirahasto.Logo. Vipuvoimaa EU:lta 2014-2020.

Simple Share Buttons