Suoraan sisältöön

Valmentava koulutus

Valmentavan koulutuksen tavoitteena on antaa opiskelijalle valmiuksia ammatilliseen peruskoulutukseen hakeutumiseen sekä vahvistaa opiskelijan edellytyksiä suorittaa ammatillinen perustutkinto. Koulutuksen tavoite on myös edistää yhdenvaertaisuutta ja esteettömyyttä koulutuksessa. Ammatilliseen peruskoulutukseen valmentava koulutus kestää noin lukuvuoden (60 osaamispistettä).

Koulutuksen avulla voidaan vahvistaa opiskelijoiden valmiuksia hakeutua jatkokoulutukseen ja suorittaa ammatillinen perustutkinto.

Ammatilliseen peruskoulutukseen valmentavaa koulutusta järjestävät ammatilliset oppilaitokset ja erityisoppilaitokset. Se on yleensä opiskelijalle maksutonta.

Kenelle tarkoitettu?

Koulutus on ensisijaisesti tarkoitettu vailla toisen asteen tutkintoa oleville perusopetuksen päättäneille nuorille. Koulutukseen voivat kuitenkin osallistua myös aikuiset, jotka tarvitsevat valmiuksia ammatilliseen peruskoulutukseen siirtymiseksi.

Erityistä tukea tarvitseville voidaan tarvittaessa liittää koulutukseen yhteistyössä kuntoutuspalvelujen tuottajien kanssa järjestettävää toimintaa, joka edistää opiskelijan kokonaiskuntoutusta.

Ammattikorkeakoulut järjestävät opintoihin pääsemistä tukevia valmennuskursseja. Jotkut ammattikorkeakoulut järjestävät erikseen ammattikorkeakouluopintoihin valmentavaa koulutusta maahanmuuttajille. Näissä koulutuksissa tutustutaan tiettyyn koulutusalaan ja siihen, millaista opiskelu on suomalaisessa korkeakoulussa, sekä opiskellaan korkeakouluopinnoissa tarvittavaa suomen kieltä.

Miten haetaan?

Lisätietoa saa oppilaitoksista ja esimerkiksi opintopolku.fi-palvelusta.

Lue lisää

Opintopolku: Ammatilliseen peruskoulutukseen valmentava koulutus (VALMA-koulutus)

Opetushallitus: Valmentavat koulutukset


Tutustu myös


Sisältö päivitetty 29.01.2021

Jaa sivu!

Simple Share Buttons