Suoraan sisältöön

Työvoimakoulutus

Työvoimakoulutus on ammattitutkinnon perus-, ammatti- tai erikoisammattitutkinnon tai tutkinnon osien suorittamista oman työllisyystilanteensa parantamiseksi.

Työvoimakoulutuksena voi myös suorittaa loppuun kesken jääneet korkeakouluopinnot, jos opinnot ovat olleet kesken yli vuoden. Päätoimiset opinnot pitää suorittaa loppuun 12–24 kuukaudessa. Aika riippuu suoritettavasta tutkinnosta ja siitä, onko kyseessä ammattikorkeakoulu vai yliopisto.

Yrittäjyyttä harkitsevalle järjestetään uravalmennusta yrittäjyyteen ja yrittäjäkoulutusta. Yritystoiminnan aloittamisen voi yhdistää yrittäjäkoulutukseen.

Kenelle tarkoitettu?

Ensisijaisesti 15 vuotta täyttäneille oppivelvollisuuden suorittaneille työttömille tai työttömyysuhan alaisille henkilöille. Tavoitteena on suorittaa perus-, ammatti- tai erikoisammattitutkinto tai tutkinnon osa ja tukea näin henkilön työllistymistä.

Miten haetaan?

1.

Työvoimakoulutukseen haetaan suoraan verkkohakemuksella (Haettavana oleva työvoimakoulutus). Verkossa täytetty hakemus ohjautuu opiskelijavalinnoista vastaavalle TE-toimistolle. Mahdollista on myös hakeutua lähimpään TE-toimistoon, täyttää hakulomake ja palauttaa se kyseessä olevaan toimistoon.

2.

Opiskelijavalinnoista vastaava TE-toimisto ilmoittaa valintapäätöksestä hakijoille kirjeellä yleensä noin kuukauden kuluessa siitä, kun koulutuksen hakuaika on päättynyt. Jos hakija on täyttänyt hakemuksen tunnistautuneena,  koulutushakemusten tilannetta voi seurata verkossa työvoimakoulutuksen omat hakemukset -palvelun kautta.

3.

Jos henkilö valitaan työvoimakoulutukseen, koulutuksen järjestäjä lähettää yleensä erillisen kutsun koulutukseen. Kutsussa on myös tarkemmat tiedot koulutuksen alkamisesta ja muista järjestelyistä.

Koulutukseen valitaan ensisijaisesti työttömiä tai henkilöitä, joiden työt ovat loppumassa. Kuitenkin myös työssä käyvä voi  tulla valituksi. Koska koulutukset ovat aikuiskoulutusta, alle 20-vuotiaat pääsevät niihin vain harvoin.

Monilla eri ammattialoilla järjestetään lisäksi jatko- tai täydennyskoulutusta. Maksutonta ammatillista työvoimakoulutusta järjestetään ammatillisissa aikuiskoulutuskeskuksissa, korkeakouluissa ja yksityisissä oppilaitoksissa.

Lue lisää

TE-palvelut: Työvoimakoulutus

TE-palvelut: Matka- ja yöpymiskustannukset, muuttokustannukset ja matka-avustus

Näyttötutkinnot 


Tutustu myös


Sisältö päivitetty 01.02.2021

Jaa sivu!

Simple Share Buttons