Suoraan sisältöön

Työkyvyn arviointi

Työ- ja elinkeinoministeriö on ohjeistanut, miten TE-toimistojen tulisi toimia työkyvyn arvioinnissa ja terveystarkastuksissa ja näiden jälkeen järjestettävissä palveluissa.

Työnjako

Työttömän työkyvyn arviointi on parhaimmillaan moniammatillista yhteistyötä, jossa niin TE-toimistolla, Kelalla ja kunnalla on oma roolinsa. Ohjeistuksen mukaan kuitenkin alussa keskeinen vastuu on TE-toimistolla, jonka tehtävänä on tunnistaa ne työttömät työnhakijat, joiden työkykyä on syytä arvioida ja ohjata nämä asiakkaat terveystarkastukseen.

Kunnan terveyspalvelujen tehtävänä taas on järjestää työkyvyn arvioimiseksi vaadittavat terveystarkastukset. Jos työkyvyssä ilmenee heikkenemistä, terveyspalveluiden tulee ohjata asiakas hoitoon tai kuntoutukseen.

Kelan taas on selvitettävä viimeistään 60 sairauslomapäivän jälkeen asiakkaan kuntoutustarve. Onkin erittäin tärkeää, että myös työttömälle kirjoitetaan sairauspoissaolotodistukset, kun on sairauden tai vamman takia työkyvytön.

Käytännöt kuitenkin saattavat vaihdella kunnittain ja erilaisissa hankkeissa on kokeiltu ja kehitetty toimivia malleja, esimerkiksi TTP – Työttömien terveyspalvelujen sisällön ja rakenteen kehittäminen -hankkeessa.

Lue lisää

Keva: Mitä tehdä, kun oma työkyky on heikentynyt -testi

Lääkärilehti: Työkyvyn arviointi työterveyshuollon tehtäväksi

Raija Kerätär: Kun katsoo kauempaa, näkee enemmän: monialainen työkyvyn ja kuntoutustarpeen arviointi pitkäaikaistyöttömillä (väitöskirja 2016)


Tutustu myös


Sisältö päivitetty 18.02.2021

Jaa sivu!

Simple Share Buttons