Työkyvyn arviointi
Työ- ja elinkeinoministeriö on ohjeistanut, miten TE-toimistojen tulisi toimia työkyvyn arvioinnissa ja terveystarkastuksissa ja näiden jälkeen järjestettävissä palveluissa.
Työnjako
Työttömän työkyvyn arviointi on parhaimmillaan moniammatillista yhteistyötä, jossa niin TE-toimistolla, Kelalla ja kunnalla on oma roolinsa. Ohjeistuksen mukaan kuitenkin alussa keskeinen vastuu on TE-toimistolla, jonka tehtävänä on tunnistaa ne työttömät työnhakijat, joiden työkykyä on syytä arvioida ja ohjata nämä asiakkaat terveystarkastukseen.
Kunnan terveyspalvelujen tehtävänä taas on järjestää työkyvyn arvioimiseksi vaadittavat terveystarkastukset. Jos työkyvyssä ilmenee heikkenemistä, terveyspalveluiden tulee ohjata asiakas hoitoon tai kuntoutukseen.
Kelan taas on selvitettävä viimeistään 60 sairauslomapäivän jälkeen asiakkaan kuntoutustarve. Onkin erittäin tärkeää, että myös työttömälle kirjoitetaan sairauspoissaolotodistukset, kun on sairauden tai vamman takia työkyvytön.
Käytännöt kuitenkin saattavat vaihdella kunnittain ja erilaisissa hankkeissa on kokeiltu ja kehitetty toimivia malleja, esimerkiksi TTP – Työttömien terveyspalvelujen sisällön ja rakenteen kehittäminen -hankkeessa.
Lue lisää
Keva: Työkyvyn arviointi osana aktiivisen tuen toimintatapaa
Lääkärilehti: Työkyvyn arviointi työterveyshuollon tehtäväksi
Tutustu myös
Ammatillinen kuntoutus
Ammatillinen kuntoutus on tarkoitettu työikäisille, joita sairauden tai muun terveydellisen syyn takia uhkaa lähivuosina työkyvyttömyys tai heikentynyt työ- ja ansiokyky.
Lääkinnällinen kuntoutus
Rajanveto hoidon ja lääkinnällisen kuntoutuksen välillä on joskus vaikeaa, sillä kuntoutus liittyy tiiviisti sairauden tai vamman hoitoon.
Työkykykoordinaattorin tuki
Jos henkilön työkyky heikkenee, voidaan apuna käyttää työkykykoordinaattoria. Koordinaattori laatii asiakkaan kanssa yhdessä suunnitelman tarpeellisista keinoista, etuuksista ja palveluista työkyvyn ylläpitämisen tueksi.
Jaa sivu!