Suoraan sisältöön

Suurtyönantajan palvelukseen työllistyminen

Työkyvyttömyyseläkkeiden vaikutus suurtyönantajien TyEl-maksuun

Maksuluokan laskennassa huomioitaviin työkyvyttömyyseläkkeisiin tuli muutos, jota sovelletaan työkyvyttömyyseläkkeisiin, joissa eläketapahtuma on 1.1.2017 tai sen jälkeen. Maksuluokan laskennassa ei oteta huomioon toistaiseksi myönnettyjä työkyvyttömyyseläkkeitä

  • jos työkyvyttömyyseläke on myönnetty entisin perustein ja edellinen pysyvä työkyvyttömyyseläke on myönnetty ennen vuotta 2017.
  • tietyissä tapauksissa kun kyse vapaa-ajan tapaturmasta
  • raideliikennevahingosta
  • jos henkilö on työsuhteen alkaessa ollut merkittynä työ- ja elinkeinotoimiston asiakastietojärjestelmään työnhakijaksi, jonka mahdollisuudet saada sopivaa työtä, säilyttää työ tai edetä työssä ovat huomattavasti vähentyneet vamman tai sairauden takia.

Osatyökykyisten osalta merkitystä on tällä viimeisellä kohdalla. TE-toimiston asiakas voi pyytää TE-toimistosta todistuksen suurtyönantajalle siitä, että hänet on merkitty TE-toimiston asiakasrekisteriin osatyökykyisenä työnhakijana. Työntekijä toimittaa itse TE-toimistosta saadun todistuksen työnantajalle. Jos työssäolon viiden ensimmäisen vuoden aikana osatyökykyinen tulee työkyvyttömäksi, ei työkyvyttömyyseläke vaikuta suurtyönantajan työeläkemaksuluokkaan.

Lue lisää

TE-palvelut: Vamman tai sairauden vaikutus työllistymiseen

Eläketurvakeskuksen tutkimuksia 3/2017:  Työkyvyttömyyseläkkeiden maksuluokkamallin toimivuus ja kannustinvaikutukset. Kyselytutkimus työnantajien näkemyksistä. 


Sisältö päivitetty 01.02.2021

Jaa sivu!

Simple Share Buttons