Suoraan sisältöön

Suurtyönantajan palvelukseen työllistyminen

Työkyvyttömyyseläkkeiden vaikutus suurtyönantajien TyEl-maksuun

Maksuluokan laskennassa huomioitaviin työkyvyttömyyseläkkeisiin tuli muutos, jota sovelletaan työkyvyttömyyseläkkeisiin, joissa eläketapahtuma on 1.1.2017 tai sen jälkeen.

TE-toimiston asiakas voi pyytää TE-toimistosta todistuksen suurtyönantajalle siitä, että hänet on merkitty TE-toimiston asiakasrekisteriin osatyökykyisenä työnhakijana. Työntekijä toimittaa itse TE-toimistosta saadun todistuksen työnantajalle.

Todistus annetaan silloin, kun henkilö aloittaa työsuhteen. Todistusta ei voi antaa myöhemmin. Lisätietoja saa TE-toimistosta.

Maksuluokan laskennassa ei oteta huomioon toistaiseksi myönnettyjä työkyvyttömyyseläkkeitä

  • jos työkyvyttömyyseläke on myönnetty entisin perustein ja edellinen pysyvä työkyvyttömyyseläke on myönnetty ennen vuotta 2017.
  • tietyissä tapauksissa kun kyse vapaa-ajan tapaturmasta
  • raideliikennevahingosta
  • jos henkilö on työsuhteen alkaessa ollut merkittynä työ- ja elinkeinotoimiston asiakastietojärjestelmään työnhakijaksi, jonka mahdollisuudet saada sopivaa työtä, säilyttää työ tai edetä työssä ovat huomattavasti vähentyneet vamman tai sairauden takia. Tästä merkinnästä saatavan todistuksen antamisesta työkyvyttömyyseläkkeen eläketapahtumaan on voinut kulua enintään viisi vuotta. Työnantajan on toimitettava todistus merkinnästä työkyvyttömyyseläkkeen hakemisen yhteydessä. Tämä muutos korvaa aikaisemman menettelyn, jossa nämä työntekijät ovat sisällytetty erilliseen vakuutukseen.

Osatyökykyisten osalta merkitystä on tällä viimeisellä kohdalla.

Erillinen vakuutus henkilöille, joille työsuhteen alkaessa on tarjottu julkista työvoima- ja yrityspalveluja ammatillisen kuntoutuksen tarkoituksessa on päättynyt 31.12.2016.

Suurtyönantajan maksuluokan laskennassa ei oteta huomioon sellaista työkyvyttömyystapausta jossa henkilö, joka jää työkyvyttömyyseläkkeelle

  • on merkitty työ- ja elinkeinotoimiston asiakastietojärjestelmään työnhakijaksi, jonka mahdollisuudet saada sopivaa työtä, säilyttää työ tai edetä työssään on huomattavasti vähentynyt vamman tai sairauden takia.
  • Tästä merkinnästä on TE-toimiston antama todistus.

TE-toimistoilla ei ole mitään erillistä reksiteriä, vaan merkintä tehdään suoraan asiakastietojärjestelmään asiakkaan tietoihin.

Henkilö, joka on työsuhteen alkaessa ollut merkittynä työ- ja elinkeinotoimiston asiakastietojärjestelmään työnhakijaksi, jonka mahdollisuudet saada sopivaa työtä, säilyttää työ tai edetä työssä ovat huomattavasti vähentyneet vamman tai sairauden takia, voi pyytää kyseisestä tilanteestaan todistuksen TE-toimistosta. Päivitetty todistuspohja on lähiaikoina tulossa TE-toimistoihin valtakunnallisella jakelulla.

Työntekijä voi pyytää todistusta tästä merkinnästä ja antaa sen työnantajalle. Todistus annetaan silloin, kun henkilö aloittaa työsuhteen. Todistusta ei voi antaa myöhemmin.

Työnantaja ei voi saada tätä todistusta suoraan TE-toimistolta vaan työntekijän tulee se pyytää ja toimittaa työnantajalle.

Työnantajan on toimitettava tämä todistus vakuutusyhtiölle työkyvyttömyyseläkkeen hakemisen yhteydessä ja tämä huomioidaan työnantajan maksuluokan laskennassa.

Todistus on kuitenkin voimassa vain viisi vuotta. Työkyvyttömyyseläkkeen eläketapahtuma on pitänyt tapahtua viiden vuoden sisällä todistuksen antamisesta. Todistus annetaan työsuhteen alkaessa joten viiden vuoden määräaika alkaa työsuhteen aloittamisesta.


Sisältö päivitetty 02.11.2018

Jaa sivu!

Simple Share Buttons