Sosiaalinen kuntoutus
Sosiaalista kuntoutusta on käytetty pitkään työotteena muun muassa sosiaalityössä ja -ohjauksessa sekä kuntouttavassa työtoiminnassa. Lainsäädäntöön se tuli käsitteenä ja palveluna ensimmäistä kertaa uudessa sosiaalihuoltolaissa 2015. Menetelmänä sen asemaa pyrittiin vahvistamaan suhteessa lääkinnälliseen ja ammatilliseen kuntoutukseen.
Laissa sosiaalinen kuntoutus on yleiskäsite, eikä siihen kuuluvia palveluja ole tarkkaan määritetty tai rajattu. Laissa myös puhutaan tehostetusta tuesta, sillä kohderyhmän asiakkailla on usein monenlaisia palvelujen tarpeita.
Sosiaalisen kuntoutuksen järjestäminen on kunnan vastuulla, mutta myös kolmannen sektorin toimijoilla on iso rooli palvelujen tuottamisessa. Samoin erilaiset hankkeet voivat järjestää sosiaalisen kuntoutuksen palveluja.
Kuntouttavasta työtoiminnasta on säädetty erillinen laki alun perin vuonna 2002. Tässä laissa määritellään ne edellytykset, miten kuntouttavaan työtoimintaan voi osallistua ja mitkä ovat sen tavoitteet.
Laissa säädetään myös toimintaan osallistuvan henkilön oikeuksista ja velvollisuuksista. Kuntouttavalla työtoiminnalla pyritään parantamaan pitkään työttömänä olleen henkilön arjenhallintaa, mahdollisuuksia osallistua koulutukseen sekä työllistyä avoimille työmarkkinoille.
Lue lisää
Sosiaalihuoltolaki: Sosiaalinen kuntoutus § 17
Sosiaali- ja terveysministeriö: Sosiaalityö, sosiaaliohjaus ja sosiaalinen kuntoutus
Kuntoutussäätiön Yhteisömedia: Sosiaalinen kuntoutus
Finlex: Laki kuntouttavasta työtoiminnasta
THL: Kuntouttavan työtoiminnan käsikirja
Tutustu myös
Ammatillinen kuntoutus
Ammatillinen kuntoutus on tarkoitettu työikäisille, joita sairauden tai muun terveydellisen syyn takia uhkaa lähivuosina työkyvyttömyys tai heikentynyt työ- ja ansiokyky.
Lääkinnällinen kuntoutus
Rajanveto hoidon ja lääkinnällisen kuntoutuksen välillä on joskus vaikeaa, sillä kuntoutus liittyy tiiviisti sairauden tai vamman hoitoon.
Jaa sivu!