Lääkinnällinen kuntoutus
Työkyvyn perusteena on ihmisen psyykkinen ja fyysinen toimintakyky. Heikentyneen toimintakyvyn syynä olevan sairauden ja vamman hoidosta vastaavat perusterveydenhoito ja erikoissairaanhoito.
Rajanveto hoidon ja lääkinnällisen kuntoutuksen välillä on joskus vaikeaa, sillä kuntoutus liittyy tiiviisti sairauden tai vamman hoitoon. Terveyskeskukset ja sairaalat järjestävät lääkinnällistä kuntoutusta osana sairaanhoitoa. Kuntoutukseen voi sisältyä esimerkiksi työ- ja toimintakykyä parantavaa hoitoa, apuvälinepalveluita ja kuntoutusohjausta.
Lääkinnällistä kuntoutusta saavat terveyskeskusten, sairaaloiden ja työterveyshuollon potilaat.
Lisäksi Kela järjestää lääkinnällistä kuntoutusta seuraavasti:
- vaativaa lääkinnällistä kuntoutusta kuntoutujalle, jolla on sairauteen tai vammaan liittyvä suoritus- ja osallistumisrajoite, joka aiheuttaa hänelle huomattavia vaikeuksia arjen toiminnoista suoriutumisessa ja osallistumisessa töissä, opiskelussa, kotona tai muissa elämäntilanteissa
- kuntoutuspsykoterapiaa kuntoutujalle, jolla mielenterveydenhäiriö uhkaa työ- tai opiskelukykyä
- harkinnanvaraista kuntoutusta opiskelu- ja työkyvyn tukemiseksi kuntoutus- ja sopeutumisvalmennuskursseina, moniammatillisena yksilökuntoutuksena ja yksilöllisenä neuropsykologisena kuntoutuksena
Varsinkin pitkäaikaisemman kuntoutuksen aikana pitäisi huomioida myös työhön paluun mahdollisuudet ja yhdistää myös siihen mahdollisuuksien mukaan ammatillinen kuntoutus.
Tässä verkkopalvelussa ei suoranaisesti perehdytä yksittäisten sairauksien tai vammojen kuntoutukseen tai vaikutuksiin työkykyyn ja työssä jatkamiseen. Eri potilasjärjestöjen sivuilta löytyy hyvin yksityiskohtaisempaa tietoa sairauksien ja vammojen yhdistämisestä työelämään. Usein siellä on myös tarjolla vertaistukea ja kuntoutuskursseja.
Lue lisää
Kuntoutusportti: Lääkinnällinen kuntoutus
Sosiaali- ja terveysministeriö: Lääkinnällinen kuntoutus
Kela: Vaativa lääkinnällinen kuntoutus
Kela: Näin haet vaativaan lääkinnälliseen kuntoutukseen
Kela: Näin haet kuntoutuspsykoterapiaa
Tutustu myös
Sosiaalinen kuntoutus
Sosiaalista kuntoutusta on käytetty pitkään työotteena muun muassa sosiaalityössä ja -ohjauksessa sekä kuntouttavassa työtoiminnassa.
Ammatillinen kuntoutus
Ammatillinen kuntoutus on tarkoitettu työikäisille, joita sairauden tai muun terveydellisen syyn takia uhkaa lähivuosina työkyvyttömyys tai heikentynyt työ- ja ansiokyky.
Jaa sivu!