Suoraan sisältöön

Ammatillinen kuntoutusselvitys

Ammatillinen kuntoutusselvitys on Kelan tukema ja kustantama ammatillisen kuntoutuksen harkinnanvarainen palvelu.

Kuntoutusselvityksessä arvioidaan erityisesti ammatillisen, mutta myös lääkinnällisen kuntoutuksen tarpeita. Ammatillinen kuntoutusselvitys on korvannut vuoden 2015 alusta alkaen Kelan aiemmista palveluista kuntoutustarveselvityksen ja kuntoutustutkimuksen.

Kenelle tarkoitettu?

Henkilölle, jonka sairaus, vika tai vamma on aiheuttanut tai arvioidusti aiheuttaa työ- tai opiskelukyvyn olennaisen heikentymisen lähivuosina.

Kuntoutuselvityksen sisältö

Ammatillisen kuntoutusselvityksen aikana laaditaan ammatillinen kuntoutussuunnitelma, jonka tarkoituksena on tukea asiakasta jatkamaan työelämässä tai palaamaan tai siirtymään sinne. Kuntoutusselvitys toteutetaan avomuotoisesti. Kokonaiskesto päätetään yksilöllisesti: selvitys kestää enintään 12 kuntoutuspäivää ja 1–3 seurantapäivää.

Ammatillinen kuntoutusselvitys muodostuu alkuvaiheesta, jatkovaiheesta ja seurantavaiheesta. Alkuvaihe kestää muutaman kuntoutuspäivän, jotka toteutetaan peräkkäisinä päivinä. Tällöin selvitetään kokonaistilanne ja sen perusteella arvioidaan ammatillisen kuntoutussuunnitelman laatimisen tarve. Jos alkuvaiheen aikana todetaan, että ammatillisen kuntoutussuunnitelman laatiminen ei ole ajankohtaista tai ammatillisen kuntoutuksen järjestämisestä vastaakin työeläkelaitos, jatkovaihe jää toteuttamatta.

Jatkovaihe on tarkoitettu kuntoutujille, joiden ammatillisen kuntoutussuunnitelman laatimiseen tarvitaan tarkempia ja laajempia selvittelyjä. Jatkovaihe on enintään 9 kuntoutuspäivää, jotka toteutetaan enintään kolmessa jaksossa. Seurantavaihe päättää kuntoutusselvityksen. Se voi tarkoittaa 1-3 seurantapäivää tai muutamaa yhteydenottoa puhelimitse.

Miten haetaan?

Lue hakuohjeet Kelan sivuilta.

Lue lisää

Kela: Ammatillinen kuntoutus

Kela: Ammatillinen kuntoutusselvitys


Tutustu myös


Sisältö päivitetty 03.03.2021

Jaa sivu!

Simple Share Buttons