Suoraan sisältöön

Ammatillisen kuntoutuksen kautta ammatti vaihtoon

Työeläkeyhtiön ammatillinen kuntoutus tarjosi Hannu Viitasaarelle mahdollisuuden kouluttautua uudelleen, kun entinen työ ei enää sopinut. Hän hankki ennestään tutulle alalle koulutuksen ja voi siksi jättää työkyvyttömyyseläkepaperit täyttämättä.

 

Tamperelaiselle Hannu Viitasaarelle tulivat kuntoutusasiat ajankohtaisiksi, kun hän totesi, ettei enää pysty jatkamaan kiinteistönhoitajan työssään. Normaalit huoltotyöt ja 8-tuntiset päivät olisivat vielä hoituneet, mutta päivät tahtoivat venyä usein yli työajan. Vuosia hän jaksoikin pitkiä päiviä raskaassa työssä, mutta jatkuva heikko olo muutama vuosi sitten pakotti hiljentämään. Olo oli epätavallisen väsynyt.

”Minulla todettiin aivoverenvuoto. Yksi pullistuma on leikattu ja odotan pääsyä toiseen leikkaukseen. Tilannetta seurataan kontrolleilla”, Viitasaari kertoo.

Viisikymppinen Viitasaari on ollut aivoverenvuodon takia sairauslomalla reilun vuoden.

Viitasaari on vakuutettu työantajansa kautta työeläkevakuutusyhtiö Varmassa. Hän pääsi yhtiön ammatilliseen kuntoutukseen kuuluvaan urasuunnitteluun, jossa pohdittiin vaihtoehtoja kiinteistönhoitajan työlle. Koska hänellä oli aiempaa kokemusta vartijan työstä, urasuunnittelijan kanssa päädyttiin siihen, että koulutus alalle voisi olla sopiva ratkaisu.

”Ala on nykyisin monipuolinen. Kävin ensin järjestyksenvalvojan kurssin ja aloitin sitten vartijan opinnot aikuiskoulutuskeskuksessa. Opiskelu oli kokopäiväistä. Työeläkeyhtiö on kustantanut uudelleenkoulutukseni”, Hannu Viitasaari sanoo.

Takaiskun kautta onnistumiseen

Lihaskunnostaan Viitasaari on pitänyt aina huolta, mikä on osaltaan auttanut jaksamaan fyysisesti rasittavaa työtä pitkään ennen aivoverenvuotoa. Hän on ollut myös rekkakuskina, joten fyysisesti vaativan työn ja pitkien työaikojen yhdistelmä oli tuttua jo ennen kiinteistönhoitajan toimenkuvaa.

viitasaari_1
Hannu Viitasaari kouluttautui uudelleen, kun hän ei voinut enää jatkaa entisessä työssään.

 

”Leikkauksen jälkeen toinen puoleni halvaantui ja olin jonkin aikaa pyörätuolissa. En silti pelännyt lainkaan, etten enää kuntoutuisi ja kävelisi. Siirryin pian rollaattoriin ja sitten omille jaloilleni. Toipuminen kesti pari viikkoa”, Viitasaari kertaa.

Urasuunnittelun aikana tamperelainen selvitteli oma-aloitteisesti itse työelämään paluuseen liittyviä asioita, mutta sai myös nopeasti vastauksia työeläkeyhtiöstä hänen asioitaan hoitavalta kuntoutusasiantuntijalta. Asiantuntijat voivat täten tukea kuntoutujan toipumisprosessia.

Tällä hetkellä Viitasalo on töissä niin sanotulla nollasopimuksella eli työnantajalla ei ole velvollisuutta tarjota töitä. Niitä on kuitenkin riittänyt. Töitä hän uskoo jaksavansa tehdä vielä pitkään, kun sopiva ala löytyi.

 

teksti: Kati Savela

Tallenna

Simple Share Buttons