Suoraan sisältöön

Alustatyö yleistyy Suomessa

31.8.2021

Alustatyö yleistyy Suomessa ja se kattaa monenlaisia keikkaluontoisia töitä. Työterveyslaitos on koonnut Suomessa keikkatöitä välittävistä yrityksistä listan. Alustatyö liitetään usein esimerkiksi kuljettajiin ja ruokalähetteihin, mutta nykyään myös asiantuntijatyötä tehdään keikkatyönä alustan välityksellä.

Alustatyö muuttaa työelämää

Duunitorin toimitusjohtaja Thomas Grönholm pitää alustoja hyödyllisinä, sillä ne tehostavat kysynnän ja tarjonnan kohtaamista. Hän uskoo, että työtä välittävien digitaalisten alustojen merkitys kasvaa tulevaisuudessa ja ne haastavat perinteistä käsitystämme työstä.

”Teknologia ja digitaaliset alustat tulevat kasvattamaan työn tarjontaa ja tarjoamaan uudenlaisia mahdollisuuksia tehdä työtä esimerkiksi freelancerina tai keikkatyönä. Maailma on täynnä tekemätöntä työtä: onnistuessaan alustat auttavat tunnistamaan tarpeen, paketoimaan tehtäviä ja löytämään niille tekijöitä”, Grönholm sanoo.

Alustayhtiöitä on kritisoitu sitä, että ne eivät tarjoa perinteisen työsuhteen tarjoamaa turvaa. Työterveyslaitoksen käynnissä oleva tutkimushanke reilusta alustataloudesta pyrkii selvittämään, miten alustatyön haittoja voisi vähentää menettämättä sen hyötyjä.

Vinkkejä keikkatyötä etsiville

Työterveyslaitos on koostanut Työelämätieto-palveluunsa niin sanotut alustayritykset, jotka asemoituvat työn tarjoajan ja ostajan väliin sekä välittävät työtä Suomessa ja digitaalisella alustalla. Listaa päivitetään jatkossa uusilla yrityksillä.

Keikkatyöpaikkoja voi selata myös Suomen suurimmasta työnhakupalvelusta Duunitorilta. Katso Duunitorin uusimmat työpaikkailmoitukset, joissa etsitään keikka- tai vuokratyöntekijöitä.

Simple Share Buttons