Suoraan sisältöön

33 työpaikkaa saavutti nollan tapaturman tavoitteen

 

Nolla tapaturmaa -foorumi myönsi vuosittaiset tasoluokitukset jäsentyöpaikoilleen. Kaiken kaikkiaan 87 työturvallisuutta parantanutta työpaikkaa eri toimialoilta sai foorumilta tasoluokituksen. Näistä 33 työpaikkaa pääsi nollan tapaturman tavoitteeseen vuonna 2020.

Nolla tapaturmaa -foorumiin kuuluu 450 työpaikkaa, ja tasoluokituksen kriteerit on suunniteltu yhdessä jäsentyöpaikkojen kanssa. Tasoluokitukseen vaikuttaa mm. työpaikan työtapaturmataajuus ja niiden vakavuus. Lisäksi edellytetään, että työtapaturmien tutkinta ja vaaratilanteiden ilmoitusmenettely ovat työpaikalla kunnossa.

– On ollut hienoa nähdä, miten tasoluokituksia hakeneiden työpaikkojen määrä on kasvanut viime vuosina. Työpaikat haluavat saada tunnustusta pitkäjänteiselle työlle, mitä he ovat tehneet työturvallisuuden eteen, sanoo Työterveyslaitoksen tuotepäällikkö ja Nolla tapaturmaa -foorumin johtaja Tiina-Mari Monni.

Käytännön esimerkkeinä tasoluokituksen saaneet työpaikat kertovat seuraavista toimenpiteistä:

Johto käy enemmän turvallisuuskierroksilla, ja työntekijät tekevät työkohtaisia riskienarviointeja. Lisäksi alihankkijat perehdytetään turvallisuuteen aiempaa paremmin, ja myös he osallistuvat turvallisuushavaintojen tekemiseen. Tänä vuonna työturvallisuuden onnistumisiin on kuulunut myös koronaviruksen pitäminen kurissa. Koronaviruksen torjunnassa on ollut keskeistä nopea reagointi sekä ajoissa tehdyt ja työpaikan omaan riskinarviointiin perustuneet koronatoimet.

– On ollut hienoa huomata, että koronapoikkeustilanteesta huolimatta työpaikoilla on pystytty jatkamaan perinteistä turvallisuustyötä. Lisäksi on kehitetty uusia tapoja toteuttaa turvallisuuskoulutukset ja yhteiset riskienarvioinnit. Näistä moni hyvä käytäntö jää varmasti myös pysyvästi osaksi uutta normaalia turvallisuustyötä, sanoo Anna Melleri.

Lue koko tiedote Työterveyslaitoksen verkkosivuilta.

Simple Share Buttons